Vorig jaar 4.500 energiediefstallen bij hennepkwekerijen ontdekt

30 januari 2016 – In 2015 zijn 4.500 hennepkwekerijen opgerold waar sprake was van energiediefstal (in totaal 139 miljoen kWh). Naar schatting wordt  jaarlijks bijna een miljard kWh door hennepkwekerijen gestolen, evenveel als alle huishoudens in een stad als Den Haag verbruiken. 

Dat meldt Netbeheer Nederland.
Uit het bericht van Netbeheer Nederland
‘(…) Hennepkwekerijen veroorzaken grote veiligheidsrisico’s. Regelmatig ontstaan branden  als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties.  De netbeheerders doen er om die reden alles aan om energiediefstal tegen te gaan.

Vaker hennepplantages in woonomgeving

Het aantal hennepkwekerijen dat jaarlijks wordt opgerold ligt al jaren tussen de 4.500 en de 5.000 stuks. Waar voorheen hennepkwekerijen werden aangetroffen in afgelegen loodsen in het buitengebied, worden ze steeds vaker aangetroffen in woongebieden. “We komen hennepplantages tegen bij alle woningtypen”, zegt Peter Jans-Rat de voorzitter van het Platform Energiediefstal van de gezamenlijke netbeheerders. “Het komt tegenwoordig eigenlijk overal voor. Van rijtjeshuizen tot flats, van villa’s tot industrieterreinen. Het zou zomaar kunnen dat je buren hennep telen en energie stelen.”  Hennepplantages in woonhuizen gaan gepaard met directe veiligheidsrisico’s voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.” Wekelijks rolt de politie zo’n 100 hennepkwekerijen op. Netbeheerders zorgen ervoor dat gevaarlijke situaties met energie op die locaties worden opgelost.

Elke klant betaalt jaarlijks €3 mee aan energiediefstal

De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat deels aan de consument en deels aan grootverbruikers wordt doorberekend. Ondanks dat de schade van de vastgestelde energiediefstal door de netbeheerders in rekening wordt gebracht bij de veroorzakers betalen huishoudens elk jaar 3 euro mee aan deze vorm van diefstal. In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen BTW en energiebelastingen voor de overheid. (…)’

Bronnen
Netbeheer Nederland, 29 januari 2016: Vorig jaar 4.500 energiediefstallen bij hennepkwekerijen gestopt
Foto’s: stills uit reportage Omroep Flevoland

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.