VS en China sturen aan op snelle uitvoering klimaatakkoord

VS en China sturen aan op snelle uitvoering klimaatakkoord

19 april 2016De Verenigde Staten en China sturen aan op een snelle uitvoering van het klimaatakkoord, aldus the Guardian. Dan kan de CO2-uitstoot meer gereduceerd worden en zit een toekomstige Amerikaans president voor zeker vier jaar aan de afspraken vast. 

Deze week komen naar verwachting meer dan 150 overheden naar de symbolische ondertekeningsceremonie van het klimaatakkoord in New York. China en de Verenigde Staten voeren nu de druk op om het klimaatakkoord snel ook wettelijk in te voeren.

Het klimaatakkoord zou in 2020 uitgevoerd moeten worden. Die datum is uiteindelijk niet in het definitieve akkoord terecht gekomen en de VS en China willen van die omissie gebruik maken om het akkoord sneller uit te voeren, namelijk nog dit jaar. Canada, Costa Rica, Palau, Zwitserland, Fiji en de Marshall Eilanden willen zich ook dit jaar officieel aansluiten.

Het verdrag treedt officieel in werking als 55 landen, goed voor tenminste 55 procent van de CO2-uitstoot, het verdrag wettelijk goedkeuren. De EU zal meer tijd nodig hebben, omdat eerst goedkeuring nodig is van alle 28 lidstaten. Ook grote uitstoters India en Japan kunnen niet snel handelen, verwacht the Guardian. Toch zijn analisten optimistisch.

Uit een bericht van the Guardian
‘(…) Eliza Northrop, an analyst at the World Resources Institute, said there was growing momentum behind an early approval of the agreement. “It’s likely it could come into effect in 2017. It could even happen this year,” she said. (…)’

Ook VN-klimaatchef Christiana Figueres stelde deze week dat het klimaatakkoord al eerder van kracht kan zijn, volgens haar in 2018.

Als het klimaatakkoord eerder van kracht is, kan dat zorgen voor een veel grotere CO2-reductie, aldus de Guardian. Bovendien heeft het een groot voordeel voor de Amerikaanse president Obama.

‘(…) The standard withdrawal clause on any such agreement would force a future Republican president to wait four years before quitting Paris, according to legal experts. (…)’

Bronnen
The Guardian, 18 april 2016: US and China lead push to bring Paris climate deal into force early
FluxEnergie, 15 april 2016: VN-klimaatchef Figueres optimistisch over toekomst klimaatakkoord
Klimaatakkoord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.