‘Waarom Nederland toch schaliegas gaat winnen’

2 juli 2015 – Dat gemeenten tegen schaliegaswinning zijn, maakt niets uit; zij gaan er niet over. De Mijnbouwwet bepaalt dat de centrale overheid eigenaar is.

Op de opiniepagina van het FD schrijft Rolf Heynen, auteur van het boek ‘Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’ dat verzet tegen de winning door de Rijksoverheid zelfs strafbaar is volgens de Mijnbouwwet.

Heynen soms een indrukwekkende lijst tegenstanders op, terwijl hij de voorstanders ‘een hele smalle en overzichtelijke groep’ noemt: de olie- en gasindustrie, de VVD, enkele energie-grootverbruikers en Energie Beheer Nederland (EBN). Heijnen vindt de voorraden niet indrukwekkend (‘wanneer we 100% van de huidige gasexploitatie uit schaliegas zouden halen, dan zijn we in maximaal zes jaar door de voorraden heen’).

Toch houdt Heynen er rekening mee dat Nederland schaliegas gaat winnen. ‘Met zoveel maatschappelijke ophef en zoveel onzekerheden over de lange(re) termijn rond (schalie)gaswinning zou het onbestaanbaar moeten zijn in een democratisch land dat toch overgegaan wordt tot schaliegaswinning. Toch sluit ik winning niet uit. Alleen een volksraadpleging en een daaraan verbonden publiek debat zouden passend zijn gezien de belangen die op het spel staan.’

In zijn boek ‘Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’  waarschuwt Heynen vooral voor de schadelijke gevolgen van schaliegaswinning op de lange termijn.
Rolf Heynen is politicoloog, ingenieur, columnist en spreker. Heynen is sinds 2012 partner bij onafhankelijk duurzaam realisatiebureau Good!. Heynen is een onafhankelijk energie-expert met kennis van zowel de fossiele als de duurzame energiesector.

 

Bronnen
FD, 2 juli 2015: Waarom Nederland toch schaliegas gaat winnen
Good.nl uitgever van het boek ‘Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.