Wat is de optimale inzet van biomassa in de industriële energievoorziening?

4 september 2015 – CE Delft heeft voor COGEN Nederland op een rijtje gezet wat  de optimale inzet is van biomassa voor industriële energievoorziening.

Schermafdruk 2015-09-03 23.44.47Uit een persbericht van CE Delft
‘(…) Door de hoge gasprijzen worden veel gasgestookte warmtekrachtcentrales (WKC’s) in de Nederlandse procesindustrie afgeschakeld en deels vervangen door biomassagestookte (pellet) stoomboilers. Het vervangen van gasgestookte WKC’s kent echter ook risico’s voor de procesindustrie en voor de maatschappij. CE Delft heeft voor COGEN Nederland op een rijtje gezet wat  de optimale inzet is van biomassa voor industriële energievoorziening. De algemene conclusie uit deze (beknopte) studie is dat het combineren van een cycloonoven of een vergasser op de afgassenketel van een gasgestookte WKC maatschappelijke en economisch beter scoren dan vervanging door een pelletboiler, die de-facto de huidige standaard in de marktontwikkeling is. Omdat de bestaande gasgestookte WKC behouden blijft en een cycloonoven ook met gas kan worden gestookt is bovendien de brandstofflexibiliteit veel groter en ontstaat geen lock in, waarbij de exploitant bij lage gasprijzen of problematische beschikbaarheid van biomassa alleen maar biomassa kan stoken.
Daarnaast blijft bij behoud van de gasturbine, de mogelijkheid bestaan om elektriciteit in pieklast te produceren. Er dient echter bij te worden opgemerkt dat de technische rijpheid van deze twee meer innovatieve opties minder is dan die van  een pelletboiler die als installatie al technisch bewezen is. (…)’

Schermafdruk 2015-09-03 23.40.16

Bronnen
CE Delft, 1 september 2015: Verkenning optimale inzet biomassa in industriële energievoorziening
CE Delft, rapport, 1 september 2015: Optimale inzet biomassa voor industriële toepassing (pdf, 31 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.