Wat zeiden wereldleiders in New York over energie en klimaat?

Waarover spraken zij?

30 september 2015Afgelopen weekeinde ontmoetten wereldleiders, de paus en andere beroemdheden elkaar in New York voor de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wat zeiden ze over energie en klimaat?

‘De paus, Barack Obama, Angela Merkel, Mark Zuckerberg, Malala Yousafzai, Shakira. Onze eigen Willem-Alexander, Mark Rutte, Bert Koenders én Lilianne Ploumen’, somt De Correspondent op. Nooit eerder waren er zoveel wereldleiders bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Maar dit was de 70ste verjaardag van de VN en er was een subtop over klimaat: de Sustainable Development Summit. Daar werden de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN officieel aangenomen. Met duizenden journalisten van over de hele wereld en de klimaattop in Parijs voor de deur, is dat een goed moment om uitspraken te doen over energie en klimaat. FluxEnergie maakte een overzicht van uitspraken van wereldleiders in New York.

Sommige leiders deden beloftes in New York

Xi Jinping, China
China maakte bekend dat het in 2017 een nationaal emissiehandelssysteem invoert. Het grootste ter wereld, waarbij het ETS van de EU bijna in het niet valt.
Verder beloofde Xi een bedrag van ongeveer 3 miljard euro te storten in een International Climate Fund. Daarmee worden ontwikkelingslanden geholpen met het opwekken van duurzame energie en bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering.

David Cameron, Groot-Brittannië
Belooft de komende vijf jaar £6 miljard (8,1 miljard euro) te storten in het International Climate Fund. Cameron roept andere landen op hetzelfde te doen.

Schermafbeelding 2015-09-30 om 01.02.45 PMDilma Rousseff, Brazilië
Belooft in 2025 uitstoot broeikasgassen met 37 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 2005. In 2030 moet de reductie 43 procent zijn.
Voor het einde van deze eeuw wil Brazilië bovendien helemaal geen kolen, olie en gas meer gebruiken.

Rousseff belooft hard op te treden tegen illegale ontbossing. Het massaal kappen van bomen in vooral het Amazone-gebied draagt bij aan de opwarming van het klimaat, omdat deze bomen geen CO2 meer uit de lucht kunnen halen.

Schermafbeelding 2015-09-30 om 01.03.33 PMFrançios Hollande, Frankrijk
In zijn toespraak veel ruimte voor klimaatverandering. In december vindt in Parijs een VN-klimaattop plaats. Hollande benadrukt de noodzaak van de top: ‘We zijn ons ervan bewust dat de top in Kopenhagen uitliep op een fiasco en deze keer moeten we met een goede oplossing komen.’
‘Om het goede voorbeeld te geven’ trekt Hollande $4 miljard (3,6 miljard euro) uit voor ontwikkelingsprogramma’s tegen klimaatverandering en voor de andere Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Vladimir Poetin, Rusland
Er is meer aandacht voor wat Poetin zegt over andere onderwerpen, maar over klimaatverandering stelt hij dat een succesvolle klimaattop in Parijs belangrijk is.
Verder belooft Poetin in 2030 de CO2-uitstoot in Rusland drastisch te verminderen: 25 tot 30 procent lager dan het niveau in 1990.

Anderen benadrukten het belang van een succesvolle klimaattop in Parijs 

Ban Ki-Moon, Verenigde Naties
‘Ons doel is duidelijk en haalbaar: er moet een einde komen aan armoede in de wereld.’ Ki-Moon benadrukt het belang van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de klimaattop in Parijs eind november.
Hij benadrukt dat de beloftes van de lidstaten nog niet genoeg zijn om het onheil te keren en moedigt de lidstaten aan hun investeringen in duurzame ontwikkeling te vergroten. ‘Waarom is het makkelijker om geld te vinden om het klimaat en de wereld te vernietigen, in plaats van de wereld te beschermen? We moeten onze prioriteiten veranderen.’ En: ‘Paris must be the floor, not the ceiling’ om onder de 2 graden opwarming te blijven.

Schermafbeelding 2015-09-30 om 01.04.13 PM

Paus Franciscus
De Paus haalt uit naar machtige landen die in hun ‘egoïstische en grenzeloze dorst’ naar geld de natuurlijke rijkdommen van de aarde verwoesten. Dit gaat ten koste van de armen.
In lijn met zijn eerdere encycliek Laudato si’, waarin hij pleit voor bescherming van het huidige klimaat, spreekt de Paus zijn hoop uit dat de klimaattop in Parijs, die plaatsvindt van 30 november tot 11 december, zorgt voor “waarborging van fundamentele rechten”.

Barack Obama, Verenigde Staten
Spreekt uitgebreid met leiders van onder meer China en India over klimaatverandering.
Onderstreept nogmaals het belang dat hij hecht aan zijn Clean Power Plan.
Roept nog eens op voor stevige afspraken in Parijs later dit jaar. Obama maakt zich zorgen over de klimaatambities van landen. De doelen die nu zijn ingediend voor de klimaattop in Parijs zorgen nog voor te veel opwarming van de aarde (3 graden in plaats van 2).

Donald Tusk, Europese Unie
Noemt dit jaar cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en zegt dat Europa vastbesloten is van de klimaattop in Parijs een succes te maken. De strijd tegen klimaatverandering is geen competitie tussen landen. Iedereen moet meedoen en samenwerken, anders komt er geen oplossing.

Angela Merkel, Duitsland
Roept overheden op ambitieuze klimaatdoelen te stellen en zich eraan te houden.
‘We zijn verplicht van Parijs een succes te maken, zowel in termen van financiële afspraken met ontwikkelingslanden als de ambitieuze doelen voor CO2-reductie in deze eeuw en het vasthouden aan het 2-graden doel.’
Verwelkomt, tijdens een bijeenkomst met de Afrikaanse presidenten en premiers, de New Deal on Energy for Africa. Dat is een initiatief van de African Development Bank om in 2025 de energiearmoede uit Afrika te hebben gebannen en Afrikanen zoveel mogelijk van duurzame energie te voorzien.

Sommige leiders beloven (nog) niets

Stephen Harper, Canada
Canadese media bekritiseren Harper voor het wegblijven bij de klimaatlunch waar wereldleiders over de aanloop naar de klimaattop in Parijs spraken. Hij diende nog geen doel in voor de klimaattop. Ook beide presidentskandidaten voor de verkiezingen in oktober kwamen nog niet met klimaatbeloftes.

Narendra Modi, India
Wil een klimaatveranderingsagenda waarin opkomende economieën, met name ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten, toegang krijgen tot geld en technologie in de strijd tegen klimaatverandering.
Doet nog geen beloftes voor klimaatdoelen, deze worden in oktober verwacht.

Weer anderen inspireren

Park Geun-hye, Zuid-Korea
“Addressing climate change is not a burden, but a fresh opportunity to create future drivers of growth through technological innovation.”

President Sauli Niinistö of Finland
“We cannot continue business as usual, a way of life that exceeds planetary boundaries and exhausts the Earth’s resources… It is up to us to act. We can choose – or lose – our future.”

Nederlandse uitspraken in New York

Nederland wil graag een plek bemachtigen in de VN Veiligheidsraad en kwam naar New York met een zeer zware delegatie. Hier een paar uitspraken.

Premier Mark Rutte
Het bedrijfsleven moet meer betrokken worden bij de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals de strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering in de wereld.

Schermafbeelding 2015-09-30 om 01.03.15 PMKoning Willem-Alexander (toespraak VN-veiligheidsraad)
‘(…) Het zijn niet altijd de luidste stemmen die de diepste waarheid verkondigen. Vaak zijn het juist kleine lidstaten die ons de goede weg wijzen.
Een voorbeeld is het jarenlange pleidooi van de kleine eilandstaten voor een veel actievere mondiale aanpak van het klimaatprobleem en het schoner maken van onze oceanen. Zij voelen de noodzaak daarvan aan den lijve. Gelukkig ontwikkelen – eindelijk – steeds meer grote landen concrete plannen voor actie.
Het Koninkrijk der Nederlanden weet hoe belangrijk dit is. Drie landen binnen ons Koninkrijksverband – Aruba, Curaçao en Sint Maarten – zijn kleine eilandstaten en drie Caraïbische eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Nederland is dankzij ervaring van eeuwen met watermanagement een van de best beveiligde delta’s ter wereld en investeert miljarden om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Daarom zullen we opnieuw onze stem laten horen tijdens de grote Klimaatconferentie COP21 in Parijs, eind dit jaar. (…)’

Koningin Máxima
Geef de meest kwetsbaren, die worden getroffen door veranderingen in neerslag, overstromingen en extreem weer, krediet, verzekeringen en spaarmogelijkheden om zich te weren.

Bronnen
Website Verenigde Naties met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen
The Telegraph, 28 september 2015: Cameron pledges £6bn to fight global climate change
Financieele Dagblad, 27 september 2015: Wereldleiders bijeen in New York voor VN-top (registratie)
De Telegraaf, 27 september 2015: Brazilië stroopt mouwen op voor klimaat
NOS, 27 september 2015: Brazilië: 43 procent minder broeikasgas in 2030
NOS, 26 september 2015: Rutte ziet rol voor bedrijven bij nieuwe ‘millenniumdoelen’
Rijksoverheid, 28 september 2015: Toespraak Koning Willem-Alexander bij opening 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
NOS, 28 september 2015: Teruglezen: Willem-Alexander pleit voor opsporen daders MH17
UN, 29 september 2015: General Assembly: Seventieth session general debate
NRC, 25 september 2015: Paus bekritiseert in toespraak voor VN hebzucht van machtige landen
De Volkskrant, 26 september 2015: Ook Poetin en Xi hebben de VN nodig (via Blendle)
Reformatorisch Dagblad, 28 september 2015: Koningin Máxima spreekt bij VN-bijeenkomst over klimaat
Climate Investment Funds, zonder datum: Head of Climate Investment Funds says momentum is building on climate action
National Observer, 27 september 2015: World leaders unveil their vision for a ‘Green New World’ as Paris talks loom
Bloomberg, 27 september 2015: Merkel Says Must Ensure Global Climate Talks Are Successful
African Development Bank, 27 september 2015: AfDB President Discusses New Deal On Energy for Africa With German Chancellor, Ministers in New York
NRC, 27 september 2015: China maakt grote sprong naar duurzame energie
Financial Times, 24 september 2015: China to announce carbon trading plan
B
ellona, 29 september 2015: Putin’s zinger climate claims at the UN pulled from outdated script
Washington Times, 25 september 2015: As Pope Francis calls for action, Obama teams with China on climate
Climate Central, 27 september 2015: Obama Says Paris Climate Talks Bound to ‘Fall Short’
UN, 29 september 2015: Heard at the UN, 70th Session of the UN General Assembly

Op de bovenste foto: Merkel, Ban Ki-Moon en Bono
Alle foto’s van de Verenigde Naties.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.