(beeld: Dow)

Waterstofleiding Gasunie verbindt Dow met Yara

Chemiebedrijven wisselen waterstof uit via pijpleiding

Dow Benelux, Yara en Gasunie hebben in het Industrieel Museum in Sas van Gent overeenkomsten gesloten voor de realisatie van de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’. Ze zijn van plan waterstof voor industriële toepassing uit te wisselen via een in onbruik geraakte gastransportleiding.

Het ondergronds transport via het gasnetwerk moet zorgen voor een efficiënt en veilig vervoer van waterstof. De samenwerking maakt onderdeel uit van de Industriesamenwerking voor duurzame groei binnen het Smart Delta Resources platform, (SDR) dat wordt gefaciliteerd door de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. SDR is een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven in de zuidwestelijke deltaregio. Het wil via cross-sectorale energie- en grondstofconcepten in de regionale procesindustrie een bijdrage leveren aan een duurzame industrie.

De overeenkomst tussen Dow, Yara en Gasunie is de eerste stap naar de realisatie van de waterstofleiding tussen Dow in Terneuzen en Yara in Sluiskil. Wanneer de benodigde vergunningen zijn verkregen, kan de ombouw van de gastransportleiding en de aansluitingen van Dow en Yara starten. Naar verwachting zal hiermee in mei een aanvang worden gemaakt en wordt de leiding in het vierde kwartaal van 2018 ingezet voor het transport van waterstof.

Daling energieverbruik & CO2-besparing

De waterstof die vrijkomt bij de kraakinstallaties van Dow wordt ingezet als grondstof voor de producten van Yara. Yara is een Noors beursgenoteerd bedrijf. Het maakt stikstofhoudende minerale meststoffen en industriële chemicaliën. Het gebruik van waterstof zal leiden tot een daling van het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 PJ per jaar. Daarnaast levert het een CO2-besparing op van 10.000 ton. Op termijn kan ook ICL-IP waterstof afnemen. ICL-IP is wereldwijd een van de grootste producenten van kunstmeststoffen en brandvertragers.

Gasunie Waterstof Services (GWS) zal het transport van waterstof tussen Dow in Terneuzen en Yara in Sluiskil verzorgen. GWS is een dochteronderneming van Gasunie. De waterstofleiding in Zeeland is de eerste infrastructuur die GWS in beheer neemt.

“Het is voor de industrie een grote uitdaging om de overheidsdoelstellingen voor CO2-reductie te realiseren,” zegt Gerard van Pijkeren, directeur Gasunie Waterstof Services (GWS). “Waterstof kan als grondstof en als brandstof dienen en bijdragen aan het verlagen van de CO2-emissie in de industrie. De overheid wil dat de CO2-uitstoot in Nederland al in 2030 49% lager is dan in 1990. Als we in 2030 over voldoende waterstof willen beschikken, moeten we nu zowel stappen zetten om de productie op te schalen, als om een dekkend waterstoftransportnetwerk aan te leggen.”

“Dit restwaterstofproject is een volgende stap om onze ambitie voor een zero-emission plant te realiseren,” geeft Michael Schlaug, algemeen directeur van Yara Sluiskil aan. “Sinds 2005 heeft Yara de broeikasgasemissie van haar grootste productievestiging met 60% gereduceerd. Dit terwijl onze productie met 1,5 miljoen ton toenam in diezelfde periode. Nadat we binnen ons hek tegen de grenzen van energie-efficiency aanliepen, zijn we buiten verder gegaan om onze ambitie te verwezenlijken.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.