‘We hebben een ereschuld aan Groningen’

‘We hebben een ereschuld aan Groningen’

9 januari 2016 – Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, vindt dat Nederland rond de gaswinning een ‘ereschuld’ aan Groningen heeft die snel ‘ruimhartig’ moet worden ingelost.

Gert-Jan Segers, de nieuwe partijleider van de ChristenUnie, zegt dit bij een bezoek aan Groningen tegen het Dagblad van het Noorden.
Gert-Jan Segers bezocht 7 januari het aardbevingsgebied, sprak met een delegatie van de Groninger Bodem Beweging en andere organisaties, bracht een werkbezoek aan getroffen scholen, en sprak met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

Uit het interview van het Dagblad van het Noorden
‘(…) „Onze welvaart hebben we te danken aan het gas uit Groningen. Nu het economisch weer wat beter gaat, wordt het hoog tijd dat we de ereschuld aan Groningen ruimhartig inlossen. De aardbevingsschade en alle ellende die daaruit voortvloeit, is een nationale kwestie.”
Gert-Jan Segers, de nieuwe partijleider van de ChristenUnie, zei gisteren bij een bezoek aan Groningen dat ‘Den Haag’ na verlaging van de gaswinning moet waken voor het bagatelliseren van de problematiek. „Er wordt gesteggeld over de grenzen van het bevingsgebied, terwijl er ook daarbuiten bevingen zijn. Als het om geld gaat, blijft het kabinet maar kruidenieren door de rem te zetten op regelingen.”
Segers noemt als voorbeeld de weigering om een uitkoopregeling te treffen. „Als je mensen op voorhand de zekerheid geeft dat waardedaling van de woning consequent en royaal wordt vergoed, neem je veel stress en ellende weg. De ChristenUnie wil zich gaan verdiepen in de uitkoop. Dat is ons huiswerk.”
Onomwonden neemt hij stelling tegen het afschaffen van de energiepremie die gedupeerden het recht geeft om 4000 euro te investeren in duurzame maatregelen aan de woning. „Wij vinden dat deze waardevermeerderingsregeling ook voor mensen moet gelden die geen schade hebben. Ook zij wonen in de regio die het flink voor de kiezen krijgt. Wat is er op tegen om als eerste in Groningen op grote schaal onze olie- en gasverslaving af te bouwen?” De ChristenUnie wil hierover een voorstel indienen in de Tweede Kamer.
Zware kritiek heeft Segers op het PvdA/VVD-kabinet. „Minister Henk Kamp verlaagt de gaswinning alleen als hij daartoe door de Raad van State wordt gedwongen. Hij vult de maximale ruimte op en springt van ijsschots naar ijsschots.” De voorgestelde winning van 27 miljard kuub gas per jaar vindt de ChristenUnie te mager. „Volgens ons is 20 en op de lange termijn 12 miljard kuub een veilige marge.” (…)’

Uit een bericht op de website van de ChristenUnie
‘(…) Gert-Jan Segers: ,,De ChristenUnie heeft een bijzondere band met Groningen. Wij hebben de afgelopen tijd steeds aangedrongen op het terugdraaien van de gaskraan en zijn opgekomen voor de veiligheid van de Groningers. En voor een duurzame energievoorziening moeten we af van onze Groningse gasverslaving.” (…)’

 

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 8 januari 2016: ‘Hoog tijd dat we de ereschuld aan Groningen ruimhartig inlossen’ (via Blendle)
ChristenUnie, 5 januari 2016: ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers start provincietour in Groningen
Foto: ChristenUnie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.