Weer een internationale oproep: ‘Investeer in cleantech’

17 september 2015 – En weer doet een groep een oproep om klimaatverandering tegen te gaan. Nu zijn het economen, CEO’s én David Attenborough: ‘Investeer in cleantech!’.

Uit een bericht van RTL Nieuws
‘(…) De wereld moet meer gaan investeren in cleantech om klimaatverandering tegen te gaan. Dat zegt een rits aan economen, CEO’s én documentairemaker David Attenborough. “Wij, de ondergetekenden, geloven dat de opwarming van de aarde geadresseerd kan worden zonder grote extra economische kosten of het belasten van de belastingbetaler met meer schuld.”
Economen, (oud-)bestuurders en andere prominenten roepen in de Britse krant the Guardian op om het zogenaamde ‘Global Apollo Programme’ te steunen. Met een groter onderzoeksbudget voor cleantech moet duurzame energie binnen tien jaar goedkoper worden dan fossiele energie. Het wereldwijd gecoördineerde programma zou zich onder andere gaan focussen op energieopslag, elektrische transport en smart grids.
Onder de ondertekenaars bevinden zich de Nederlandse bestuursvoorzitter van Unilever, Paul Polman, en documentairemaker David Attenborough​.
“Een publieke investering op dit moment zal overheden in de toekomst veel geld besparen”, staat er in de brief. “Bovendien zal een gecoördineerd research en development plan de energierekeningen naar beneden brengen voor miljarden consumenten.” Net als bij de Apollo-missie in de jaren ’60 willen de ondertekenaars dat wetenschappelijke kennis gebundeld wordt om “een oplossing te vinden voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd.”
Landen die zich aansluiten bij het programma committeren zich aan een investering van 0,02 procent van het BBP in research en development op gebied van schone energie, schrijft the Guardian. Daarnaast krijgen deze landen een plekje in de commissie die ervoor moet zorgen dat er wereldwijd geen dubbel werk wordt gedaan. De ambitie is om uit te komen op een investering van 15 miljard dollar per jaar in cleantech-onderzoek. Het research en development budget op gebied van defensie komt – wereldwijd – neer op 100 miljard dollar per jaar, zo schrijven de ondertekenaars.
Volgens econoom Richard Layard wordt er maar twee procent van al het geld dat wereldwijd naar research en development gaat, besteed aan ’s werelds “grootste en dringendste probleem” van klimaatverandering en duurzame energie. Dat percentage willen de initiatiefnemers gaan verdubbelen. (…)’

 

Bronnen
RTL Nieuws, 15 september 2015: CEO’s roepen op tot wereldwijde cleantech-investering
The Guardian, 15 september 2015: Help the Global Apollo Programme make clean energy cheaper than coal
Website Global Apollo Program to combat climate change 
The Guardian, 2 juni 2015: Global Apollo programme seeks to make clean energy cheaper than coal
YouTibe, 15 september 2015: Video oproep David Attenborough 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.