Welke koers? ‘Genoeg alternatieven voor Shell’

Welke koers? ‘Genoeg alternatieven voor Shell’

23 mei 2016 – De GroenLinks europarlementariër Bas Eickhout is ook aandeelhouder van Shell – hij steunt er Follow This mee. In een opiniebijdrage in het FD schrijft hij vandaag dat er voor de koers van Shell genoeg alternatieven zijn.

160523-Eickhout
Bas Eickhout: ‘Laten wij als aandeelhouders verstandig zijn’

Uit de opiniebijdrage van Bas Eickhout in het FD
‘(…) Shell is een van de grootste bedrijven ter wereld en heeft een omzet die hoger is dan het bbp van de meeste landen die het klimaatakkoord hebben ondertekend. Hoe kan zo’n bedrijf beweren dat het gevrijwaard is van verantwoordelijkheid? Nieuwsuur presenteerde de volgende cijfers: van de $ 30 mrd aan investeringen, steekt Shell een kwart miljard in het zoeken naar duurzame energie-oplossingen. Het is niet alleen voor de leefbaarheid van onze aarde dat Shell actie moet ondernemen tegen klimaatverandering, maar ook uit eigenbelang. Bedrijven die veel fossiele reserves die op hun balans hebben staan, lopen risico op de langere termijn. (…) Alternatieven voor de fossiele investeringen van Shell zijn er voldoende. In Dubai is afgelopen maand een contract voor een groot zonne-energie project afgesloten met een prijs van 2,6 eurocent per kWh. Tegen die prijs kan vrijwel geen andere energiebron stroom produceren. Natuurlijk zijn de omstandigheden voor het opwekken van zonne-energie in Dubai idealer dan elders, maar het toont de snelle ontwikkeling die duurzame energie doormaakt. (…)
Laten wij als aandeelhouders verstandiger zijn en wel de lange termijn in het oog houden. Dat is in het belang van het welzijn van onze kinderen en kleinkinderen, maar ook essentieel voor de omschakeling naar een bedrijfsmodel van Shell dat in de toekomst nog levensvatbaar is. Nederlands grootste onderneming als koploper in de wereld op het gebied van duurzame energie: dinsdag zouden we zomaar een grote stap kunnen zetten. (…)’

Bronnen
FD, 23 mei 2016: Genoeg alternatieven voor investeringen van Shell (Registratie)
Foto boven: Shell
Foto Eickhout: GroenLinks

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.