Wereldprimeur voor TenneT met kostenbesparende stroomkabel

26 januari 2016 – In de Randstad 380 kV-Noordring gaat TenneT een nieuw type stroomkabel toepassen. In de kern van de kabel is het traditionele koper vervangen door aluminium. Dat heeft grote voordelen: de kabel is goedkoper en beter hanteerbaar (lichter), maar de levensduur en de capaciteit blijven gelijk.

Uit het persbericht van TenneT
‘(…) Operationeel directeur Ben Voorhorst: “Deze aluminium kabel is een prachtige nieuwe ontwikkeling. Hij heeft dezelfde betrouwbaarheid als de koperen kabel die wij tot op heden gebruikten, maar leidt tot een aanzienlijke kostenreductie van 20 tot 30 procent én is bovendien lichter waardoor het makkelijker is deze kabel aan te leggen. Dankzij de goede samenwerking tussen het team van TenneT en kabelfabrikant Prysmian hebben we hier te maken met een innovatie die direct leidt tot positieve effecten voor zowel maatschappij als TenneT.”
De nieuw ontwikkelde kabel (3500mm2 400 kV AlMil) van de Prysmiangroep in Delft heeft vorige week de typekeuring met een positief resultaat afgerond. Daarmee is ook het startsein gegeven voor het toepassen van dit nieuwe kabeltype. De nieuwe kabel wordt direct gebruikt voor het 9 kilometer lange deel van de nieuwe Randstad 380 kV Noordring tussen Vijfhuizen en Bleiswijk dat nog ‘verkabeld’, ondergronds aangelegd moet worden.

Beter voor portemonnee én milieu
Gebruik van de nieuwe kabel met de veel goedkopere aluminium kern (het geleidingsdeel van de kabel) heeft nog een voordeel. Om de aluminium geleider en de kunststof laag zit ook een zogenoemd ‘aardscherm’, een mantelring van aluminium. Dit is een milieubewustere keuze t.o.v. de gebruikelijke loodmantel. (…)’

Bronnen
TenneT, 26 januari 2016: Wereldprimeur voor TenneT met nieuwe, kostenbesparende stroomkabel
Foto’s: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.