Wetenschappelijke modellen bevestigen zinvolheid geologische opslag CO2

MPP3 – Wachten op toestemming voor CCS

Nieuwe wetenschappelijke modellen tonen dat het opslaan en gecontroleerd bewaren van CO2 in geologische lagen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Mits een aangepaste regelgeving kan 98% van het geïnjecteerde CO2 tot 10.000 opgeslagen blijven in de ondergrond. Maar zelfs met een zwakke regelgeving kan die hoeveelheid 78% bedragen. De opstellers van die modellen publiceerden hun bevindingen in het toonaangevende vakblad Nature.

Een van de grootste bezwaren tegen de mogelijke opslag van CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen in industriële processen was dat het in de toekomst in de atmosfeer zou kunnen lekken.

Schotse krachtenbundeling

Maar nu hebben Juan Alcalde van de universiteit van Aberdeen en Stephanie Flude van de universiteit van Edinburgh (Schotland) en hun medewerkers het softwarepakket Storage Security Calculator ontwikkeld. Hiermee berekenden ze de berging van C22 door injectie in de bodem tussen 2020 en 2050 en het totale weglekken van CO2 uit de bodem gedurende de komende 10.000 jaar.

De onderzoekers werkten hiervoor twee scenario’s uit. Een scenario betreft een site waar de intensiteit van de CO2-injecties beperkt blijft en die beheerd en gecontroleerd wordt met de beste beschikbare technieken. Hiervoor wijzen hun berekeningen uit dat het jaarlijkse weglekken minder dan 0,01% per jaar zou bedragen. Dat beschouwen veel specialisten een aannemelijk volume voor om geologische berging in aanmerking te nemen als maatregel tot klimaatbeheersing.

Voorbehoud

Het tweede scenario is gebaseerd op een site in een zwak regelgevend kader. Hier overschrijdt het lekken de 0,01%-grens gedurende de eerste honderd jaar, maar blijft het na duizend jaar beperkt tot een aanvaardbaar niveau. De auteurs waarschuwen wel dat het gedrag van CO2 in de ondergrond in een tijdschaal van duizenden jaren nog niet volledig bekend is. Dit hiaat in de wetenschappelijke kennis zou kunnen betekenen dat hun modellen het bergingsniveau van C02 overschatten.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Wetenschappelijke modellen bevestigen zinvolheid geologische opslag CO2”

Duurzame Brabanders|13.06.18|16:30

De Flux redactie mist nog een belangrijk stuk wetenschap: IPCC
Die klimaatwetenschappers concluderen al jaren dat we CCS nodig hebben, om eenkans te maken om onder de 2 graden opwarming te blijven.

Maar CCS zal stroom uit centrales duurder maken, dat lijkt vervelend, maar is een zegen
Daardoor wordt fossiele, klimaatneutrale stroom duurder dan duurzame, zonder subsidie.

Dus de markt gaat duurzaam vanzelf laten groeien
En fossiel, klimaatneutraal, zal steeds meer teruggedrongen worden

Koen Mortelmans|15.06.18|08:29

IPCC: daarom gebruikten we ook het woord ‘bevestigen’ in de titel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.