Wim Sinke: ‘Zonne-energie zal nog veel spectaculairder gaan groeien’

10 december 2015 – De pv-markt zal spectaculair groeien en zelfs al gauw zonder subsidie concurrerend zijn. Prof. dr. W.C. Sinke verwacht dat wereldwijd in 2050 zeker 20% van alle energie van de zon zal komen.

151210-WimSinke
Wim Sinke: Zonne-energie wordt game changer

Op de website van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) wordt Wim Sinke geïnterviewd ter gelegenheid van een symposium dat voor hem werd georganiseerd wegens zijn zestigste verjaardag en een koninklijke onderscheiding.
Hij is optimistisch over de ontwikkeling van duurzame energie: ‘100 procent duurzaam energiegebruik en 95 procent reductie van CO2-uitstoot is mogelijk, wat beleidmakers op klimaattoppen als Parijs ook beslissen.’

‘Zonne-energie zal nog spectaculair groeien’
In het interview is de ‘zonne-hoogleraar’ (UvA) helemaal optimistisch over de ontwikkeling van zonne-energie.
We vatten het interview in punten samen. Eerst de punten waarop zijn optimisme over zonne-energie is gebaseerd:

  • Geïnstalleerde capaciteit
    Afgelopen 35 jaar 10.000 keer zo groot, groei wordt nog veel forser: minstens 100 keer de omvang van vandaag.
  • Prijs pv-systemen
    Afgelopen 35 jaar 50 keer zo laag. Ook die ontwikkeling zet door. De prijzen zullen met een factor 3 t.o.v. vandaag dalen.
  • Efficiency pv-systemen
    De efficiency is de afgelopen 35 jaar twee keer zo groot geworden. In de komende 35 jaar zal die met nog eens een factor 2 toenemen.
  • Technische vooruitgang
    Dunnefilmtechniek zal flink toenemen. Er wordt gewerkt aan een zeer efficiënte combinatie van kristallijn silicium en dunne film waardoor de levensduur verlengd kan worden.
    De pv-techniek is zeker geen vertragende factor.
  • Wordt al concurrerend
    Er zijn nu al marktsegmenten waar zonne-ewnergie op eigen benen staat. In sommige lanen is met pv al een stroomprijs van 5 of 6 dollarcent bereikt.
  • Markt wordt belangrijker dan klimaatafspraken
    De klimaattoppen zullen niet tijdig de afspraken opleveren die nodig zijn voor het klimaat. Maar de techniek en de aantrekkelijke aanbiedingen uit de markt nemen het volgens Sinke over. ‘We gaan geleidelijk van de verplichtingen uit klimaatafspraken naar de verleiding.’

Wat moet er nog gebeuren?

  • Een omslag in het denken bij overheid en energiebedrijven
    Sinke: ‘Zij zijn bepalende factoren in het begin van de transitie en moeten een omslag maken in hun denken. Sommige lopen nu voorop, sommige trappen op de rem. Dat kan omdat de wereld de pijngrens van klimaatverandering nog niet heeft bereikt. Toch moeten ze na gaan denken over hun business in het fosielloos tijdperk. Op een gegeven moment gaan we zonder kolencentrales werken en gebruiken we gas in de periode dat we nog niet 100 procent duurzaam zijn. (…) Nu wordt de prijs die duurzame energie mag hebben nog bepaald door fossiele brandstoffen, maar over minder dan tien jaar kan dat in belangrijke markten al andersom zijn. Dat is veel sneller dan eerder verwacht en dat is een echte game changer.’
  • Er moet nog een slag gemaakt worden in het design
    Sinke ziet kansen voor het wereldberoemde Dutch Design: ‘Als je zonne-energie op grote schaal gaat toepassen, moet je zorgen dat de kwaliteit van de leefomgeving hoog blijft. Je moet het aantrekkelijk inpassen in gebouwen, wegen, spoorlijnen, dijken, landschap en meer. Daarbij kan Dutch Design een belangrijke rol spelen. Als bijvoorbeeld leidende architecten als Rem Koolhaas integratie van zonne-energie een essentieel onderdeel van al hun projecten maken heeft dat een enorme uitstraling op de hele sector. Er zijn gelukkig in Nederland al talrijke voorbeelden van fraaie en goed werkende integratie van zonne-energie, maar het moet de standaard worden; in nieuwbouw én in de bestaande bouw.’
  • Voorzichtig met de salderingsregeling
    Sinke benadrukt dat de Nederlandse salderingsregeling niet botweg mag worden afgeschaft, maar vervangen moet worden door een aangepaste of nieuwe regeling, die ervoor zorgt dat investeerders zekerheid houden én innovatie gestimuleerd wordt.

Bronnen
ECN, interview, 8 december 2015: ‘100 procent duurzame energie is haalbaar’ Geridderde professor Wim Sinke voorziet spectaculaire groei van PV-markt
Foto boven: Voetbalstadion ArenA wordt belegd met duizenden zonnepanelen (foto: Nuon). Portretfoto: Wim Sinke (foto ECN).

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.