Windenergie in de lift, ondanks lage olieprijs

8 september 2015De olie mag al tijden erg goedkoop zijn, toch gaat het goed met de windenergiesector. Waar de olieprijs schommelt, is de prijs van windenergie veel beter te voorspellen.  

Het voordeel van windenergie is dat je weet hoeveel de opgewekte energie gaat kosten. In tegenstelling tot olie, waarvan de prijs flink kan schommelen, zeggen Deense experts in de Financial Times. Zo wijst Jakob Askou Bøss van de grootste Deense energiemaatschappij op de oliecrisis in de jaren 70.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) Since then, a remarkable political consensus has developed around the strategic desirability of building Denmark’s wind power fleet, says Mr Bøss. As a result, arrays of wind turbines now produce about 40 per cent of the nation’s power and are expected to deliver 50 per cent by 2020. On a particularly windy winter’s day last year, the sector even managed to meet 105 per cent of quotidian power needs. (…)’

Grote groeiers
Niet alleen in Denemarken, maar wereldwijd wordt fors geïnvesteerd in windenergie. Het Financieele Dagblad signaleert een paar grote groeiers. Vestas (wereldmarktleider) heeft orders voor fabricage en onderhoud van windturbines ter waarde van bijna 17 miljard euro, een record. Nummer twee op de lijst, Goldwind uit China, heeft het tij in het thuisland mee. China voegde binnen een jaar ruim een kwart windenergiecapaciteit toe. En ook Europa heeft grote ambities.

Uit een bericht van ABN Amro
‘(…) In Europa is sprake van een duidelijke toename van de bouw van offshore windparken, met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland als koplopers. ABN AMRO verwacht dat Nederland een inhaalslag zal maken met de bouw van windparken op zee. Dit concludeert zij in het rapport ‘Offshore wind in een stroomversnelling’, dat vandaag is gepubliceerd. ABN AMRO denkt dat in 2030 8% van de Europese stroom wordt opgewekt door offshore windparken. De Nederlandse offshore industrie lijkt zich gemakkelijk aan te passen aan de verschuiving van de focus naar meer duurzame energie. De opgebouwde kennis in de offshore olie- en gassector over diepzeeboringen en het aanleggen van platforms op zee zorgt voor een voorsprong in de ontwikkeling van diensten voor plaatsing en onderhoud van windturbines op zee. Hierdoor neemt de betekenis van de offshore windsector in Nederland toe.

Consortia zorgen voor risicospreiding en lagere kosten
In de komende vijf jaar zal Nederland in totaal 3.500 MW aan te bouwen windparken aanbesteden. Hiermee zal zij haar offshore windvermogen uitbreiden van 228 MW naar 4.500 MW: bijna 20 keer zo veel. (…)’

Ondanks dat Nederland geen grote windturbine-bouwers heeft, profiteren bedrijven als Van Oord, Boskalis en VolkerWessels van de grote offshore projecten.

Bronnen
Financial Times, 7 september 2015: Denmark considers wind a less volatile option (registratie)
Financieele Dagblad, 3 september 2015: Windenergie heeft het tij mee (registratie)
ABN Amro, 2 september 2015: Offshore windenergie komt in stroomversnelling

Zie ook
FluxEnergie, 2 september 2015: ABN AMRO verwacht veel van offshore wind

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.