Windpark Borssele populair en goedkoper dan verwacht

24 mei 2016 – De belangstelling voor de bouw van een windpark voor de kust van Borssele is groot. In de tender ontving de overheid 38 biedingen. Nog een meevaller: het windpark gaat de overheid minder subsidie kosten dan begroot. 

Maar liefst 38 biedingen kwamen er binnen bij de veiling van de eerste twee kavels voor windparken voor de kust van Borssele. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken bekend. Wie bood maakte het ministerie niet bekend, wel dat het partijen uit binnen- en buitenland zijn.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Namen worden niet genoemd, maar bekend is dat Shell samen met Van Oord, Eneco en Vestas een bod heeft neergelegd. Ook Nuon-moederbedrijf Vattenfall heeft geboden, zo meldde Reuters eerder, net als een consortium van Essent-moeder RWE en Macquarie Capital. (…)’

Economische Zaken trok 18 miljard euro uit voor subsidie van de windenergie voor de komende 15 jaar,  maar heeft waarschijnlijk niet het hele bedrag nodig.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Bedrijven konden inschrijven op een maximale kostprijs voor stroom van 12,4 cent per kilowattuur, maar zijn waarschijnlijk fors onder dit maximum gebleven. Een kilowattuur stroom uit windpark Gemini, dat op dit moment in aanbouw is boven Ameland, gaat waarschijnlijk 17 cent kosten.
‘Het ziet ernaar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie. Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot’, aldus de minister. (…)’

In augustus maakt het ministerie bekend hoe duur de stroom uit de winnende bieding is.

Bedrijven konden tot 12 mei intekenen op twee kavels, 22 kilometer voor de kust van Borssele. Het windpark van 700 MW gaat stroom opwekken voor zo’n 800.000 huishoudens. In totaal zullen de komende jaren kavels geveild worden voor vijf windparken van elk 700 megawatt voor de kust van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. De volgende bieding start naar verwachting in augustus, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Uit een bericht van het FD
‘(…) De overheid regelt alle voorwaarden om deze windparken aan te kunnen leggen: waar ze precies komen te staan, de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook stelt de overheid via subsidies geld beschikbaar aan bedrijven voor de aanleg van de parken. Het bedrijf dat het windpark het goedkoopste kan bouwen en exploiteren, krijgt zowel de subsidie als de vergunning om het windpark te bouwen. (…)’

De aanleg van de windparken betekent een enorme economische impuls voor het bedrijfsleven, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Uit een bericht van Windenergie Nieuws
‘(…) Door de ontwikkeling van offshore windparken worden ca. 2150 banen in bouw, productie, en beleid van wind op zee projecten gecreëerd. Dit zal naar verwachting doorgroeien naar ca. 10.000 banen in 2020.(…)’

Bronnen
Volkskrant, 24 mei 2016: Windpark op Noordzee goedkoper dan verwacht
FD, 23 mie 2016: 38 biedingen op aanbesteding windpark Borssele
Windenergie Nieuws, 23 mei 2016: Zeeuwse wind is populair
RVO, SDE+ Windenergie op Zee
RVO, Subsidie en vergunningronde Borssele, kavels I en II
RVO, Subsidie en vergunningronde Borssele, kavels III en IV

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.