WNF: ‘Earth Hour 2015 groot succes in Nederland’

30 maart 2015 – Volgens het Wereld Natuur Fonds was Earth Hour afgelopen zaterdag in Nederland een groot succes. Voor de negende keer werd er wereldwijd actie gevoerd om meer te doen tegen klimaatverandering. 

Persbericht WNF
‘Door het hele land is zaterdagavond klokslag halfnegen het licht een uur uitgegaan voor Earth Hour. Een record van bijna 140 beeldbepalende gebouwen dompelden zich in duisternis. In dorpen en steden waren allerlei activiteiten in het donker. Nederland is een van de 172 landen die meedoen aan de negende editie van Earth Hour, dé jaarlijkse oproep van de wereldbevolking voor meer actie tegen klimaatverandering.
Earth Hour wordt inmiddels breed omarmd in Nederland. In steden als Leeuwarden, Gouda en Rotterdam waren akoestische concerten in het donker. In Wageningen stond de hele Markt in het teken van Earth Hour. Veel restaurants deden ook mee met candle light dinners. Opvallend was het enthousiasme om thuis met vrienden en bekenden Earth Hour door te brengen. Op social media waren veel berichten over diners en borrels bij kaarslicht, gezinnen die het bordspel uit de kast haalden of mensen die eens vroeg naar bed gingen. Ook voetballiefhebbers lieten zien dat ze tijdens Nederland-Turkije meededen aan Earth Hour. De tv bleef aan voor het voetbal, maar in de rest van het huis ging het licht een uur uit.

Earth Hour-initiatieven

Wereldwijd waren ook bijzondere Earth Hour-initiatieven. Zo haalde het WNF in Rusland honderdduizend handtekeningen op met de oproep aan president Poetin om olieboringen op de Noordpool te verbieden. In Parijs werd vanavond onder de Eiffeltoren op een dansvloer duurzaam energie opgewekt. In Brazilië staat Earth Hour in het teken van de ergste droogte in zeventig jaar die volgens wetenschappers mede wordt veroorzaakt door grootschalige boskap en klimaatverandering. Het WNF hield een petitie met de oproep om boskap drastisch te verminderen. En in centraal Afrika waren kunstmanifestaties met kinderen over natuurbescherming.

Het bekendste beeld van Earth Hour zijn de iconische gebouwen die in duisternis worden gedompeld. In Nederland deed WNF-ambassadeur André Kuipers het licht uit van Het Scheepvaartmuseum. Het museum is partner van het WNF. Andere opvallende bouwwerken die op zwart gingen, waren onder meer de Magere Brug in Amsterdam, De Kuip en de Euromast in Rotterdam, de Domtoren in Utrecht, de Martinitoren in Groningen, de St Janskathedraal in Den Bosch, de St. Janskerk in Gouda, de Burcht in Leiden en de Waag in Deventer.

Wereldberoemde monumenten

Internationaal gingen de lichten uit van wereldberoemde monumenten als het tempelcomplex Prambanan in Indonesië (Java), Tsing Ma Bridge in Hongkong de uitgelichte Tafelberg in Kaapstad, het Akropolis in Athene, La Sagrada Familia in Spanje, de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome. Earth Hour trekt nu naar Noord- en Zuid-Amerika, waar ook 20.30 uur lokale tijd de lichten doven. Earth Hour eindigt bij eilandstaten in de Stille Zuidzee, waar de bevolking een etmaal het startsein gaf. Over een paar uur doven de lichten van onder meer de Golden Gate Bridge in San Fransisco en het gigantische beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.’

 

Bericht NOS: ‘Earth Hour heeft vooral symbolische betekenis’
‘Volgens Edward Ho, directeur van het Wereld Natuur Fonds in Hongkong, heeft Earth Hour een belangrijke symbolische waarde. “We moeten iedereen eraan helpen herinneren wat mogelijk is. Ook al is het maar een uur donker, het stimuleert om je gewoontes te veranderen. Denk aan hoe jij kunt helpen om de aarde te redden.” (…)

Bronnen
WNF, 28 maart 2015: Earth Hour 2015 groot succes in Nederland
Over Earth Hour (WNF-website)
NOS, 29 maart 2015: ‘Earth Hour heeft vooral symbolische betekenis’

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.