The Telegraph: ‘Wordt wind op zee niet te goedkoop?’

The Telegraph: ‘Wordt wind op zee niet te goedkoop?’

4 oktober 2016De tweede tender voor windparken op zee bij Borssele sloot vorige week, met 26 bieders. Zal de trend van steeds lagere prijzen voor wind op zee doorzetten, vraagt Duurzaam Bedrijfsleven zich af. De Britse krant The Telegraph werpt de vraag op of wind op zee misschien te goedkoop wordt aangeboden. 

Vorige week sloot de tweede tender voor windparken op zee voor de kust van Borssele. 26 bieders tekenden in voor de kavels III en IV, aldus RVO. Shell bood mee, in een consortium met Eneco, Van Oord en Vestas, aldus het FD. En ook Nuon tekende in.

Het is de vraag of er weer een record gevestigd gaat worden, zoals in de eerste tender voor kavels bij Borssele. Toen won het Deense Dong Energy met een bieding van 7,27 cent per kilowattuur. Meteen daarna vestigde Vattenfall een record met een bodemprijs van omgerekend € 0,0638 voor een kilowattuur van een near-shore windpark in Denemarken, aldus Duurzaam Bedrijfsleven.

Uit een bericht van Duurzaam Bedrijfsleven
‘(…) Hoewel de vergelijking met het Deense park niet helemaal eerlijk is – windparken dicht bij de kust zijn per definitie goedkoper dan offshore-parken – blijft de vraag of de trend van snelle prijsdalingen zich ook in de tweede set percelen van het windpark Borssele doorzet. (…)’

Wordt wind op zee niet té goedkoop, vragen critici zich af in de Britse krant The Telegraph. De biedingen zijn een gevolg van de technologische ontwikkeling en de schaalgrootte in offshore windenergie, aldus The Telegraph. Maar critici vragen zich af of er geen verborgen gebreken zullen ontstaan door de snelle ontwikkeling in wind op zee.

Uit het bericht van The Telegraph
‘(…) “People are being very complacent about taking on risks they don’t fully understand,” said Paul Bradley from Canada’s Northland Power. “The margins are too tight. They are overlooking the costs of operation and maintenance. If there are financial problems you are going to be road kill pretty quickly,” he said, speaking at the WindEurope summit in Hamburg. (…)’

Het Verenigd Koninkrijk bereidt twee tenders voor voor windparken in de Noordzee.

Bronnen
Duurzaam Bedrijfsleven, 3 oktober 2016: Tweede tender windenergie Borssele: the sky is the limit?
The Telegraph, 2 oktober 2016: Cut-throat competition is slashing offshore wind costs to unthinkable levels
RVO, 29 september 2016: 26 aanvragen windenergie op zee Borssele kavels III en IV
FD, 30 september 2016: Tweede tender windpark Borssele trekt 26 biedingen aan (registratie)

Foto: Dong Energy

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.