Wonen in Zeer Energiezuinige Nieuwbouw moet je leren

Wonen in Zeer Energiezuinige Nieuwbouw moet je leren

21 juni 2016Wonen in Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) moet je leren. Om bewoners daarover goed te informeren is nu een brochure verschenen: ‘Communicatie bij ZEN-woningen’.

Uit een bericht van LenteAkkoord (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw)
Schermafbeelding 2016-06-20 om 22.12.16‘(…) Mensen zijn gewend ’s nachts de verwarming laag te zetten. In een zeer energiezuinige woning wordt dat nu juist afgeraden. Wie dacht dat koeling in de zomer energieverspillend is, moet in een huis met een bodemwarmtepomp wennen aan het omgekeerde. Ook op het gebied van ventilatie en warm water is wonen in een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning anders dan wat de meeste mensen gewend zijn.
Het wooncomfort en de energieprestatie van een woning hangen daardoor niet alleen af van de bouwkwaliteit, maar ook van de communicatie met de bewoner. De ontwikkelaar en de bouwer moeten de bewoner meenemen in de gemaakte keuzes en stap voor stap informeren over de werking van systemen. (…) De brochure ‘Communicatie bij ZEN-woningen’ is een handreiking die leveranciers van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen helpt om de communicatie met de bewoners goed op te zetten. (…)’

Bronnen
LenteAkkoord, 17 juni 2016: Brochure ‘Communicatie bij ZEN-woningen’ met handige checklists
Illustraties uit de brochure

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.