Zonnepanelen brengen tot helft minder op door hitte

26 augustus 2016 – Als het te warm is, raken de zonnepanelen oververhit en werken ze minder goed. ‘Op een dag als vandaag kan het rendement met de helft dalen’, schrijft de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Uit het bericht van Het Belang van Limburg
‘(…) Dat zonnepanelen door de brandende zon van de laatste dagen meer zouden opbrengen, klopt niet. De panelen brengen namelijk minder op als het te warm is. “In de panelen zit silicium om energie op te wekken”, legt Stijn Loomans, zaakvoerder van [installatiebedrijf] Soloya, uit. Het Lommelse bedrijf is gespecialiseerd in zonne-energie. “Als het te warm is, raakt het silicium oververhit.” Zonne-energie heeft dus niet alleen met zonnestralen te maken, ook warmte heeft effect op het rendement. “Op een zonnige, maar frisse dag in april brengen de zonnepanelen meer op dan tijdens een hittegolf. Als het zo warm is als vandaag, zo’n 33 graden, dan kunnen de panelen tot de helft minder opbrengen”, zegt Loomans.

Koelen helpt niet
De panelen verkoelen, is niet mogelijk. “Er kan niets gedaan worden tegen de oververhitting”, vertelt de zaakvoerder. “Zonnepanelen mogen zeker niet afgekoeld worden met water. Door het temperatuurverschil kan het glas breken.”
We kunnen hier in België dus van geluk spreken dat we zo’n hittegolf niet wekelijks meemaken. Maar hoe zit het dan met zonnepanelen in zuiderse oorden? “Een zonnepaneel in België heeft 87 % rendement op jaarbasis,” legt Loomans uit. “Zonnepanelen in zuiderse landen als Turkije brengen 110 % op per jaar. De panelen lijden daar vaker onder de hitte, maar dat verlies wordt gecompenseerd door het grote aantal zonne-uren.” (…)’

Bronnen
Het Belang van Limburg, 25 augustus 206: Zonnepanelen brengen tot helft minder op door hitte

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.