Zonnepanelen mogelijk op tweederde Amsterdamse daken

27 mei 2015 – Op tweederde van de Amsterdamse daken zijn zonnepanelen mogelijk. Ook op de helft van de historische panden mogen zonnepanelen geplaatst worden, ondanks erfgoedregels. Dat blijkt uit een inventarisatie door het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie.

Bouwhistoricus Dik de Roon zegt in het Parool verrast te zijn door de uitkomst dat op zoveel historische panden, vaak monumenten, zonnepanelen mogelijk zijn. Algemeen werd aangenomen dat erfgoedregels in de weg zouden staan.

Uit een bericht van het Parool
‘(…) Dak voor dak heeft De Roon van ruim zeventienduizend percelen in de binnenstad bekeken of zonnepanelen daar uit den boze zijn. Daarvan hebben er 11.896 bouw- of architectuurhistorische waarde, waarvan 8863 monumenten. Op 6109 van deze percelen zijn op ten minste een deel van het dak zonnepanelen mogelijk, meestal omdat ze op platte of bijna platte daken toch niet zichtbaar zijn. (…)’

Eigenaren van de huizen waar volgens dit onderzoek zonnepanelen op mogen, moeten nog wel officieel goedkeuring krijgen van de welstand. Bovendien moeten ze nog uitzoeken of de daken ook technisch geschikt zijn voor zonnepanelen. Op de Zonatlas van Amsterdam staat een schatting van de mogelijke energieopbrengst per dak.

Bronnen
Het Parool, 26 mei 2015: Zonnepanelen mogelijk op twee derde Amsterdamse daken
Website Zonatlas Amsterdam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.