Zonnepanelen weer goedkoper: 25% in vijf jaar

Zonnepanelen weer goedkoper: 25% in vijf jaar

2 juni 2016In de afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met bijna een kwart gedaald. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen in Nederland zonnepanelen, vier keer zoveel als in 2010. Aldus een onderzoek van Milieu Centraal.

Uit een persbericht van Milieu Centraal
‘(…) De prijsdaling is minder spectaculair dan de voorgaande vijf jaar. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen namelijk. Een set van tien panelen kost op dit moment 4.600 euro, terwijl je voor een vergelijkbaar systeem in 2011 nog 5.900 euro betaalde. Milieu Centraal rekent de prijzen inclusief installatie en omvormer.

Aantal huishoudens met panelen stijgt spectaculair
Dat zonnepanelen het straatbeeld veroveren, is mede te danken aan deze flinke prijsdaling. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen zonnepanelen. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak en dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Ook bij bedrijven
Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 1,5 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1.100 miljoen kWh aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

Rendement op zonnepanelen
De jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen is ruim 2.200 kWh elektriciteit, een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan: het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. (…)’

 

Bronnen
Milieu Centraal, 2 juni 2016: Prijs zonnepanelen daalt verder
Milieu Centraal: Rendement energiebesparing
Foto: Essent

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.