Veel zwaardere aardbeving in Groningen niet uitgesloten

Veel zwaardere aardbeving in Groningen niet uitgesloten

11 augustus 2016De kans is klein, maar het is volgens een NAM-rapport niet uit te sluiten dat Groningen getroffen wordt door een aardbeving van 5.0 op de schaal van Richter; 25 keer zo sterk als de zwaarste tot nu toe. Co2ntramine bericht over een nieuw rapport van de NAM.

De NAM had in maart van dit jaar 36 deskundigen uit de hele wereld uitgenodigd om ‘op basis van alle aanwezige data uit de Groninger ondergrond, van gedachten te wisselen over de maximale magnitude van aardbevingen in Groningen’.
Naast de uitgenodigde deskundigen waren er ook waarnemers namens namens het Staatstoezicht op de Mijnen, EBN, Exxon Mobil, NAM en TNO.
De resultaten van het deskundigenberaad heeft de NAM nu gepubliceerd in het ‘Report on Mmax Expert Workshop’.

Co2ntramine bericht erover:
‘(…) Na intensieve discussies kwamen de deskundigen tot twee conclusies.

  • Ten eerste is de kans op aardbevingen met een sterkte van 5.0 of meer op de schaal van Richter minder groot dan eerder werd aangenomen.
  • Ten tweede is de maximale kracht van een aardbeving waar we rekening mee moeten houden 5.0 op de schaal van Richter. Dat is lager dan 5.75 waar de NAM tot dusver rekening mee hield.

Maar, zo kunnen we vaststellen, ook al is de kans kleiner dan eerder werd aangenomen, een krachtige aardbeving kan ook morgen gebeuren. En 5.0 is nog altijd 25 keer zo sterk als wat in Huizinge gebeurde op 16 augustus 2012. Deze studie van de NAM is daarom niet geruststellend. (…)’

Bronnen
Co2ntramine, 10 augustus 2016: 36 deskundigen: Aardbeving 25 keer zo sterk als Huizinge in 2012 mogelijk
NAM, rapport, juli 2016t Report on Mmax Expert Workshop, 8-10 March 2016 (pdf, bundeling diverse presentaties, 54 MB)
Illustratie: NAM

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.