Zware beving van 3,1 in Groningen

1 oktober 2015Inwoners van de provincie Groningen werden woensdagavond opgeschrikt door een aardbeving. Met een kracht van 3.1 op de schaal van Richter was het de zwaarste beving van dit jaar.

Het epicentrum van de beving lag in Hellum, niet ver van Slochteren. ‘De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld’, aldus de NAM.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Bij het KNMI kwamen meer dan honderd meldingen binnen van mensen die geschrokken zijn en sterke trillingen hebben gevoeld. De politie kreeg negen telefoontjes. Volgens een woordvoerder is er korte tijd meer toezicht geweest in het gebied.
Veel omwonenden raakten behoorlijk in paniek, toen ze twee harde knallen hoorden en een forse beving voelden. (…)’

De beving is als een ‘lichte’ beving geclassificeerd, aldus Nu.nl. Niettemin was het tot nu toe de zwaarste aardbeving van dit jaar, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Ook een beving bij Emmen
Op de website van het KNMI, op een kaart met de meest recente aardbevingen in en om Nederland, is te zien dat ongeveer 3,5 uur na de beving in Hellum nog een beving was. Deze keer in Emmen, met een magnitude van 2,3.

Van beide bevingen is de eventuele schade nog niet bekend.

Ergste nog niet achter de rug?
De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil opheldering van minister Kamp en van de NAM over de beving in Hellum.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) “Het aardbevingsgebied is weer groter geworden en de aardbeving heeft veel mensen thuis de stuipen op het lijf gejaagd”, aldus Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA. “De zwaarte van de aardbeving is ook een tegenvaller gezien alle maatregelen die al genomen zijn. We hebben daarom een debat aangevraagd met minister Kamp in de Tweede Kamer.” (…)’

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Weg is de hoop dat het ergste achter de rug is in het aardbevingsgebied. Ten Brink [burgemeester Hellum]: ,,Deze zware beving geeft aan dat we vaart moeten zetten achter het versterkingsprogramma van huizen. Dat moet begin volgend jaar in volle kracht worden opgepakt. Veiligheid staat voorop.” (…)’

Meer onderzoek
Op het moment van de beving was op de Technische Universiteit Delft net een seminar over aardbevingen.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Oud-hoogleraar Jacques Hagoort had nog niet gezegd dat Groningen elk moment door een zware aardbeving kon worden getroffen, of hij werd onderbroken door een aanwezige, ,As we speak meldt het KNMI dat Groningen is geraakt door een beving van 3.1 bij Hellum.'(…)
Hoewel de experts allen uitgaan van een lagere dreiging in Groningen, pleitte Hagoort wel voor meer onderzoek. ,,Het aantal bevingen gaat langzaam weer omhoog. Het gaat de verkeerde kant op.” (…)’

Zwaarste bevingen in het Noorden
De NOS zette, op basis van informatie van het KNMI, de zwaarste bevingen op een rij.

‘(…)
Huizinge
Donderdagavond 16 augustus 2012 schrikt een beving met een kracht van 3,6 het Groningse dorp Huizinge op. De trillingen worden gevoeld tot in de stad Groningen. De beving veroorzaakt veel schade. Er ontstaan scheuren en muren en ramen barsten. De Groningse Martinikerk raakt beschadigd. De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) ontvangt ruim 800 schademeldingen.

Westeremden
Zes jaar eerder, op 8 augustus 2006, is er op een paar kilometer afstand van Huizinge een zware aardbeving. De grond trilt met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Er volgen ruim 400 meldingen van schade.

Roswinkel
In Roswinkel, in de provincie Drenthe, trilt de grond op 19 februari 1997 stevig. Het dorp ligt op de grens met Groningen. De beving heeft een kracht van 3,4. Deze keer komen er ruim 200 schademeldingen binnen bij de NAM.

Roswinkel
Een jaar later is er nog een keer een zware beving in het Drentse dorp, dit keer met een kracht van 3,3 op de schaal van Richter.

In totaal zijn er vier bevingen geweest met een kracht van 3,2. Op 25 oktober 2000 was het weer raak ​bij Roswinkel, op 30 oktober 2008 bij Westeremden, op ​26 juni 2011 ​bij Appingedam en op 7 februari 2013 ​bij Zandeweer. (…)’

Bronnen
NOS, 30 september 2015: Zwaarste aardbeving van het jaar in Groningen
NOS, 30 september 2015: Het noorden is vaker opgeschrikt door zware aardbevingen
Nu.nl, 30 september 2015: Aardbeving met magnitude van 3,1 gemeten in Groningen
NAM Platform, 30 september 2015: Aardbeving bij Hellum
KNMI, kaart met recente aardbevingen in en rondom Nederland
Dagblad van het Noorden, 30 september 2015: ‘Vaart maken met versterking van huizen’
Dagblad van het Noorden, 30 september 2015: PvdA eist uitleg van Kamp
Dagblad van het Noorden, 30 september 2015: Aardbeving van 3.1 – epicentrum in Hellum
Dagblad van het Noorden, 30 september 2015: Beving tijdens bevingsseminar
RTV Noord, 30 september 2015: PvdA wil uitleg Kamp over beving Hellum
De Telegraaf, 30 september 2015: Zware beving van 3,1 in Groningen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.