Woede over ‘lobby-spelletjes’ Shell

Woede over ‘lobby-spelletjes’ Shell

25 april 2016Shell heeft zich nogal wat woede op de hals gehaald door in een lobby-document te stellen dat er minder geld is voor de versteviging van huizen als de gasproductie in Groningen omlaag moet. Een ‘verziekt bedrijf’, ‘chantage’ en ‘onverstandig’ zijn enkele van de reacties.

Shell schreef deze maand een inmiddels uitgelekte brief aan de Tweede Kamer met daarin een ‘wensenlijstje’ voor de verkiezingsprogramma’s van 2017. Het bedrijf benaderde ook kamerleden voor een gesprek over het lobby-document. Een van de zes speerpunten ging over aardgas, met daarin de waarschuwing dat minder opbrengsten uit aardgaswinning de financiering van het verstevingingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in gevaar kan brengen.

Uit de brief van Shell aan de Tweede Kamer
‘(…) Verdere productiebeperking levert marginale verbetering op in de veiligheidssituatie, maar kost veel. Overhaaste besluiten tot versneld verlagen van de productie van Groningen vernietigt potentieel zo’n € 100 miljard nationaal inkomen dat gepaard zal gaan met dure gas-importen en dus een verslechterde betalingsbalans. Hiermee dreigt ook de economische basis onder het Plan-Alders te worden weggehaald. (…)’

Shell haalde zich met de passage woedende reacties op hals.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: ‘Verziekt bedrijf’
‘(…) “Het deugt van geen kant. Deze lobby en dit soort brieven toont aan hoe verziekt dit bedrijf is.” (…) “Shell dreigt aan alle kanten. Als het gaat om geld, dan is de lobby maximaal om zoveel mogelijk gas te winnen. Dat lijkt natuurlijk nergens op. Ik heb ze bij kop en kont gepakt en mijn kamer uitgezet.” (…)’ (RTV Noord)

NCG Hans Alders: ‘NAM blijft verantwoordelijk’
‘(…) “Er kan op dit punt niet gemarchandeerd worden. Zelfs als er in de toekomst geen gas meer gewonnen wordt, dan is en blijft de NAM volop aansprakelijk voor iedere schade die nog ontstaat.” Alders verwijst daarbij naar zijn eerder gepresenteerde Plan van Aanpak. “We zijn bezig met de inspectie van woningen. Die zijn leidend in de vraag of er herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden, of niet.” (…)’ (RTV Noord)

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP): ‘Een vorm van chantage’
‘(…) Hij vindt dat de brief getuigt van “een complete minachting voor wat er in Groningen speelt”. Eikenaar wijst erop dat Shell en de NAM wettelijk verplicht zijn om de schade te herstellen die voortkomt uit de gaswinning. “Opperen dat ze een keuze hebben is onacceptabel.” (…)’ (NOS)

VVD-kamerlid André Bosman: ‘Ongepast’
‘(…) ‘Als je vertrouwen wil winnen in het Noorden, zijn dit niet de teksten die je wilt horen. Niet als politicus en zeker niet als Groninger. Ik vind het ongepast.’ (…)’ (FD)

De Groninger Bodem Beweging wil een formele reactie van het kabinet
‘(…) De Groninger Bodem Beweging (GBB) is in het geheel niet verrast door het lobbywerk van Shell bij de Tweede Kamer. Immers, het is precies de wijze waarop de Shell/NAM al jaren in het gaswinningsgebied opereert. Geen formele aansprakelijkheid willen dragen voor hetgeen hier aan ellende wordt aangericht en dreigen, manipuleren en chanteren. Slechts de winst telt, niet de veiligheid van de burgers.
Een formele reactie van het kabinet op de chantage van Shell om de gaswinning op peil te houden is op zijn plaats. (…)’ (Website Groninger Bodem Beweging)

Bronnen
Shell, ongedateerd: Shell input Verkiezingsprogramma’s Tweede Kamer 2017 (via FD)
FD, 22 april 2016: Shell: minder geld voor versteviging huizen bij lagere gasproductie (registratie)
RTV Noord, 23 april 2016: GBB vraagt kabinet om reactie op lobbywerk Shell
RTV Noord, 23 april 2016: Alders: ‘Lobbybrief Shell is onverstandig’
RTV Noord, 23 april 2016: Kamerlid pakt lobbyisten van Shell bij ‘kop en kont’
NOS, 23 april 2016: ‘Brief van Shell is een vorm van chantage’
NOS, 23 april 2016: Groningers woedend over de brief van Shell
Groninger Bodem Beweging, 23 april 2016: Shell-lobby in Tweede Kamer niet verrassend

Zie ook
FluxEnergie, 25 april 2016: Shell stuurt wensenlijstje naar de Tweede Kamer
Foto Shell en Nationaal Coördinator Groningen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.