Drijvende zonneparken GroenLeven boren nieuw potentieel aan

Ontwikkelaar GroenLeven heeft voor ruim 250 megawattpiek aan drijvende zonneparken een SDE+ subsidie gekregen. Op de zandwinplas in het Drentse Tynaarlo moet een capaciteit van 23 megawattpiek verschijnen, Zwolle krijgt een drijvend zonnepark van 26 megawattpiek. Water vergroot de energieopbrengt niet alleen, het zou de productie van zonnepanelen ook veiliger en goedkoper kunnen maken. 

In de eerste 2017-ronde van de duurzame energie stimulans SDE+ kreeg GroenLeven 416 projecten gegund, met een totale capaciteit van 550,5 megawattpiek. Daarvan betreft 250 megawattpiek drijvende zonneparken, vertelt commercieel directeur Bert Hendriks aan Solar Magazine. ‘Wereldwijd, met name in China, zijn er genoeg voorbeelden voorhanden, waarbij een zonnepark rendabel op water gebouwd kan worden.’

Nieuw potentieel

De ontwikkelaar uit Heerenveen boort daarmee een nieuw potentieel op de Nederlandse zonne-energiemarkt aan. Het eerste drijvende park moet verrijzen op de zandputten van zandwinbedrijf Roelofs in het Drentse Tynaarlo met een capaciteit van 23 megawattpiek, schrijft Solar Magazine. Daarnaast moet er in Zwolle een drijvend zonnepark van 26 megawattpiek komen.

Het zonnepark in Tynaarlo komt te drijven op een zandwinplas. Zandwinputten zijn door de diepte ongeschikt voor recreatief gebruik of andere doeleinden, constateert GroenLeven. Het opwekken van zonne-energie op water heeft een gunstig effect op de energieopbrengst. Drijvende systemen zouden ongeveer 14 procent meer energie opleveren door de koeling van het water en de reflectie van het zonlicht.

Water maakt zonne-energie efficiënter

Behalve zoet water, heeft ook zout water voordelen voor de drijvende zonnepanelen. Behalve de koeling en reflectie, biedt zeewater van nature veel magnesiumchloride. Dat zou het dure, giftige cadmiumchloride dat nu gebruikt wordt in zonnepanelen kunnen vervangen, denken onderzoekers van de universiteit van Liverpool (VK). Cadmiumchloride drukt met haar prijs van 300 dollar per kilo zwaar op de productie en de prijs van zonnepanelen, terwijl magnesiumchloride in overvloed aanwezig is, voor zo’n 15 dollar per kilo. Bovendien is het zo veilig dat het nu voor badzout en tofu gebruikt wordt.

Eind augustus publiceerde een onderzoeksteam van de  Amerikaanse Stanford Universiteit al een rapport dat suggereert dat Nederland moet kijken naar offshore zon als het in 2050 volledig op energie uit wind, water en wil draaien. Als Nederland 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon moet dat nog altijd haalbaar zijn, berekenden de onderzoekers. Daarvoor moeten we niet echter alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon.

Bronnen:

  • Solar Magazine, 6 september 2017, ‘Bijna helft SDE+-beschikkingen Groenleven is voor drijvende zonneparken’
  • Solar Magazine, 4 september 2017, ‘Analyse 1e ronde SDE+-2017: de details van de 10 grootste zonnestroomprojecten’
  • Groenleven, ‘GroenLeven bouwt een drijvend zonnepark op de zandwinplas van Roelofs Tynaarlo’
  • Greenmatch, 28 juli 2017, ‘offshore solar farms’
  • University of Liverpool, 25 juni 2014, ‘WATCH: Tofu ingredient could revolutionise solar panel manufacture’

Lees ook:

Foto: GroenLeven

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.