still uit promotievideo 'Invest in the future. Invest in Solarus'

NIBC stapt in Solarus’ hybride zonne-energie en -warmtepanelen

still uit promotievideo ‘Invest in the future. Invest in Solarus’ https://www.youtube.com/watch?v=gTliazhH-aU

De NIBC stapt in Solarus, leverancier van hybride zonne-energie en -warmtepanelen. Om hoeveel geld het gaat, willen de partijen niet zeggen, maar het zou genoeg zijn voor een verdere internationale uitrol van Solarus’ productielocaties. Eind vorig jaar haalde het al 6,7 miljoen euro op van het ForestEffect Fund en een grote groep investeerders, waaronder ruim vijfhonderd crowdfunders.

Solarus levert een zonnesysteem dat energie én warmte oplevert. Daarmee zou het systeem 70 procent efficiënter zijn dan een gemiddeld zonnepaneel. Binnen twee jaar wil het naast de volledig geautomatiseerde productielocatie in Venlo nog vier andere fabrieken neerzetten, waarmee binnen zeven jaar een miljard omzet gegenereerd moet worden. ‘Met doordachte en beproefde technologie heeft het aangetoond dat zonne-energie aanzienlijk beter benut kan worden dan tot op heden gebeurt’, stelt Frans van der Harst, co-head NIBC Mezzanine & Equity Partners.

‘Battle for the rooftops’

Zogeheten PVT-systemen leveren stroom én warmte, waardoor ze in totaal veel meer energie oplevert dan een conventioneel zonnepaneel dat alleen elektriciteit levert. Ze combineren zonnecollectoren en PV-panelen, in PVT- panelen waarmee vooral elektra wordt opgewekt, of in PVT-collectoren waarmee vooral warmte wordt opgewekt. Solarus is niet het enige bedrijf dat deze systemen ontwikkelt: het Brabantse Volthera levert bijvoorbeeld plug en play PVT-systemen. Doordat hiermee op een klein dakoppervlak veel energie geoogst kan worden, zien toonaangevende instituten als het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de PVT-technologie als een oplossing in de ‘battle for the rooftops’.

Solarus is van origine een R&D spin-off van het Zweedse energieconcern Vattenfall, dat thermische oplossingen bedacht voor koude landen. Inmiddels richt het zich vooral op landen met veel zon en klanten met een beperkt dakoppervlak. De zogenaamde ‘C-PVT’-systemen van Solarus systemen hebben een energieproductie met een piekvermogen van 750 watt per vierkante meter. Inclusief bijkomende kosten als de montage, kost een systeem ongeveer 1.000 euro, met een terugverdientijd van drie tot zeven jaar. Solaris levert die al aan ruim 1.500 hotels, ziekenhuizen, kantoren en fabrieken in opkomende markten als Zuid-Afrika, Europa, Turkije, India en de Seychellen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.