ABN AMRO geeft half miljard euro aan groene obligaties uit

3 juni 2015 – ABN AMRO heeft een ‘Euro green bond’ van 500 miljoen euro uitgegeven. Deze groene obligatie maakt het voor investeerders mogelijk te investeren in hypotheken van energiezuinige woningen, leningen voor zonnepanelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed. 

De ABN AMRO zegt daarmee de eerste commerciële Nederlandse bank te zijn die een ‘Euro green bond’ uitgeeft. De bank verwacht dat het initiatief 50 duizend ton CO2-uitstoot gaat besparen.

Uit het persbericht van ABN AMRO
‘(…) Daniëlle Boerendans van ABN AMRO Funding & Capital Issuance: “Tijdens onze gesprekken met investeerders bleek dat zij erg geïnteresseerd waren in onze eerste green bond. Dit was uiteindelijk ook te zien aan het orderboek dat ruim overtekend was.” De obligatie ter waarde van EUR 500 miljoen kent een looptijd van 5 jaar en is vandaag uitgegeven op midswaps + 45 basispunten. ABN AMRO heeft de green bond zelf gestructureerd. De investeerders zijn met name Europese institutionele partijen met een voorkeur voor duurzame investeringen. “Met deze duurzame investeerdersbasis brengen we verdere diversificatie aan in onze funding mix. Gegeven het succes van de eerste bond hebben we zeker de ambitie om regelmatig terug te keren naar de green bond markt.’’

Duurzame investering tegen een gematigd risicoprofiel

Joop Hessels, ABN AMRO Green Bond Origination: “We hebben de adviezen gevolgd uit de green bond principles en ingespeeld op de wensen van ngo’s en investeerders. Dat heeft geresulteerd in een transparante en innovatieve obligatie. Investeerders hebben de mogelijkheid om te investeren in het meest duurzame vastgoed en tevens te profiteren van de rating en het gematigde risicoprofiel van ABN AMRO als uitgevende instelling.” De kennis die binnen ABN AMRO is opgedaan in dit traject, zal ook worden gebruikt om andere organisaties te adviseren over het uitgeven van green bonds.

Brug naar de kapitaalmarkt

De Nederlandse bebouwde omgeving is verantwoordelijk voor meer dan 25% van de CO2 emissies. Richard Kooloos van ABN AMRO Duurzaam Bankieren: “ABN AMRO is een van de ondertekenaars van het Nationaal Energieakkoord. De balans van de bank bestaat voor een belangrijk deel uit hypotheken en vastgoedleningen. Daardoor kunnen we een concrete bijdrage leveren aan de doelstellingen op het vlak van het energieneutraal maken van de bebouwde omgeving. Enerzijds door zelf verduurzaming te financieren, anderzijds door met deze green bond een brug te slaan naar de kapitaalmarkt. Om de doelstellingen uit het energieakkoord richting 2020 te realiseren is bancaire financiering alleen namelijk niet voldoende. Financiering vanuit de kapitaalmarkt is onontbeerlijk.” (…)’

In mei gaf TenneT al groene obligaties uit ter waarde van 1 miljard. Daarvoor was erg veel belangstelling.

Bronnen
ABN AMRO, 2 juni 2015: ‘Green bond’ ABN AMRO opent duurzame woning- en vastgoedmarkt voor investeerders
Telegraaf, 2 juni 2015: ABN Amro duikt in groene obligaties
TenneT, 28 mei 2015: Grote belangstelling voor EUR 1 miljard uitgifte ‘groene obligaties’ TenneT

Gerelateerde berichten
FluxEnergie, 14 mei 2015: TenneT kondigt uitgifte ‘groene obligaties’ aan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.