Belangenorganisaties: ‘Aantal elektrische auto’s stagneert zonder aankoopsubsidie’

7 november 2016Zonder fiscale voordelen voor de aankoop van een elektrische auto, zal het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren amper groeien. Daarvoor waarschuwen onder meer de ANWB, stichting Natuur&Milieu en technische universiteiten tegenover de NOS. 

Minister Kamp liet in oktober weten in 2020 af te willen zijn van de overheidssteun voor de aankoop van elektrische auto’s. Op basis van een studie van onder meer het Planbureau van de leefomgeving stelt Kamp dat het effect van aankoopsubsidies voor elektrische auto’s of een laadtegoed voor kopers van tweedehands stekkerauto’s onzeker is. Hij wil inzetten op laadinfrastructuur en Europese wetgeving voor de verduurzaming van de Europese autoproductie.

Als Kamp werkelijk van de voordelen voor elektrische autokopers afziet, stagneert de groei van het aantal elektrische auto’s en wordt het doel van 200.000 stekkerauto’s in 2020 niet gehaald, aldus de belangenbehartigers tegenover de NOS. Bovendien zullen veel elektrische lease-auto’s op de tweedehandsmarkt in het buitenland worden verkocht, in landen waar wel een aankoopsubsidie of ander voordeel is, vermoedt directeur Marien Kreuger van leasemaatschappij Arval.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Daarmee verdwijnt een deel van de milieuwinst die geboekt is ook naar het buitenland, meent Maarten van Biezen van Natuur en Milieu. “De miljoenen aan subsidie die zijn gegeven, gooi je daarmee eigenlijk weg. Wij weten ook dat er over een paar jaar goedkopere elektrische auto’s op de markt komen, met betere batterijen. Dan zal het voor de consumenten sowieso aantrekkelijker worden om zo’n auto te kopen. Maar het gaat er nu juist om de komende jaren de aansluiting niet te missen”.
Van Biezen doelt op de industrie die zich inmiddels in Nederland ontwikkelt rondom elektrisch rijden. “Het wagenpark moet doorgroeien, dat stimuleert die bedrijven en creëert werkgelegenheid. Nu zijn we internationaal nog leidend, dat moeten we niet uit onze handen laten vallen door te gaan wachten op goedkopere elektrische auto’s”. (…)’

Bronnen
NOS, 6 november 2016: ‘Elektrisch rijden komt sputterend tot stilstand’
FluxEnergie, 10 oktober 2016: Kamp: ‘Doel is dat overheidssteun elektrisch rijden in 2020 stopt’
FluxEnergie, 10 oktober 2016: PBL: ‘Effect stimuleringsmaatregelen elektrisch vervoer onzeker’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.