Canada stopt met steenkool

23 november 2016Canada wil voor 2030 al zijn steenkolencentrales sluiten. Dat maakte de Canadese milieuminister Kathleen McKenna dinsdag bekend. Tegen die tijd moet 90 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Nu is dat 80 procent. 

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Steenkoolcentrales, die in Canada voorkomen in vier provincies, vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Canada. De betrokken provincies – Alberta, Saskatchewan, Nova Scotia en New Brunswick – krijgen de mogelijkheid om steenkool volledig te laten uitfaseren, of om te opteren voor nieuwe technologieën zoals CO2-afvang en -opslag. (…)
Concreet zal de uitstoot met ruim 5 megaton verminderen, het equivalent van 1,3 miljoen auto’s uit het verkeer halen, luidt het. (…)’

De aankondiging maakt deel uit van een serie maatregelen van de regering Trudeau om het klimaat te redden. Zo wil Trudeau vanaf 2018 CO2-uitstoot gaan belasten. Het nieuwe klimaatbeleid staat in een groot contrast tot het beleid van Stephen Harper, de voorganger van Trudeau. Onder Harper kreeg Canada op klimaatconferenties steevast de Fossil of the Day Award uitgereikt van het Climate Action Network (CAN).

Bronnen
The Guardian, 21 november 2016: Canada plans to phase out coal-powered electricity by 2030
De Morgen, 21 november 2016: Canada sluit tegen 2030 alle kolencentrales
FluxEnergie, 5 oktober 2016: Canada gaat CO2-uitstoot belasten om klimaatdoelen te halen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.