China grijpt terug naar steenkool

China heeft talrijke eerder gesloten elektriciteitscentrales met steenkool als brandstof in alle stilte heropgestart. Nog in China zouden er ook nieuwe kolengestookte centrales zijn geopend. Dat leidt de website China Dialogue af uit satellietbeelden.

In totaal gaat het om een vermogen van 46,7 GW. China Dialogue spreekt zichzelf wel deels tegen, want hetzelfde artikel vermeldt dat sommige van deze centrales al stroom produceren, maar dat andere pas binnenkort operationeel zullen zijn. Als ze allemaal operationeel zijn zouden ze de Chinese capaciteit van steenkoolgestookte centrales met 4% verhogen.

Volgens China Dialogue heeft deze verandering in beleid te maken met de opnieuw toenemende vraag naar elektriciteit in China. Tijdens het eerste semester van 2018 lag het verbruik van steenkool er 3,1% hoger dan in dezelfde periode in 2017. Die toename was vermoedelijk vooral te wijten aan de kolengestookte centrales. Want de consumptie van elektriciteit steeg in dezelfde periode met 9,4%. In het begin van de zomer deden zich in verschillende provincies zelfs stroomtekorten voor. Dit zou de aanleiding geweest zijn om de beperkingen op het gebruik van steenkool te versoepelen.

De krachtcentrales zelf zouden geen voordeel halen uit heruitbreiding van hun capaciteit. Door de stijging van de steenkoolprijs zouden verschillende centrales tijdens het voorbije semester zelfs met verlies hebben gedraaid, nadat 2017 al geen te best jaar was.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.