‘China staat geen nieuwe kolencentrales toe’

‘China staat geen nieuwe kolencentrales toe’

14 april 2016In 28 van de 33 Chinese provincies worden binnenkort alle vergunningen voor nieuw te bouwen kolencentrales opgeschort. Dat meldt Greenpeace op basis van Chinese media. Dat zou de bouw van 90 procent van de geplande kolencentrales tegenhouden, berekende Greenpeace.

China kampt – door tegenvallende economische groei en maatregelen om de luchtvervuiling in te dammen – met een overcapaciteit van kolencentrales. De Chinese National Energy Agency (NEA) bracht met een ‘stoplichtmethode’ de kolencapaciteit van alle provincies in kaart en vond daarbij dat 28 provincies ‘in het rood’ staan. Daar is de capaciteit van de kolencentrales te hoog en zullen de vergunningen van nieuw te bouwen centrales worden opgeschort. Slechts in drie provincies – Jiangxi, Anhui en Hainan – mogen nog kolencentrales bijgebouwd worden.

In de methode is ook meegewogen hoe rendabel de kolencentrales in de provincie zijn en hoe groot hun ‘resource constraints’ zijn.

Uit het bericht van Greenpeace 
‘(…) 
This last one means, for instance, that coal projects around Beijing will be suspended on the grounds of air pollution, but it can also refer to things like water scarcity, a big problem for the provinces in western China. (…)’

Met een snelle rekensom kwam Greenpeace tot de conclusie dat het nieuwe beleid de bouw van 90 procent van de nieuwe kolencentrales tegenhoudt.

Vorige maand verbood de NEA al de afgifte van vergunningen voor nieuwe kolencentrales tot eind 2017. Tegelijk probeert China het aanbod van kolen in te dammen door kolenmijnen te sluiten. Er is nu een overcapaciteit van 2 miljard ton kolen per jaar.

Bronnen
Greenpeace, 13 april 2016: China to suspend new coal power plant approvals
Chuansong, 12 april 2016: 国家能源局预警煤电风险:28省亮红灯,14省投资不划算 (in het Chinees, gelezen met dank aan Jeffrey Lee)

Zie ook 
FluxEnergie, 18 maart 2016: China zet met nieuwe vijfjarenplan in op leiderschap hernieuwbare energie
FluxEnergie, 23 februari 2016: China sluit dit jaar meer dan duizend kolenmijnen

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.