Compensatievonnis – Uitvoering vonnis NAM gaat lastig worden

3 september 2015 – De praktische uitvoering vonnis van de rechtbank Assen in de zaak tegen de NAM zal nog heel lastig worden. Alleen al het opstellen van een uitvoeringsregeling wordt uiterst gecompliceerd.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “Dit is goed nieuws”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). “Maar het is een principe-uitspraak. De praktische toepassing wordt nog een hele opgave. En daar geeft de rechter nog geen antwoord op.”
“Er moet een regeling komen waarmee je op objectieve wijze kunt vaststellen wat de waardedaling is van een woning, van een rijtjeshuis tot een boerderij. Onafhankelijke deskundigen moeten zich hier nu over gaan buigen, hoe je dat gaat vaststellen.”
De regeling moet eenduidig en helder worden, vindt de VEH. Dus huizen alleen maar laten taxeren is niet genoeg. “Als je twee taxateurs twee dezelfde huizen laat taxeren, rollen daar twee verschillende bedragen uit. Zulke discussies wil je niet hebben.”
De compensatie betreft de waardedaling van een woning, doordat er nu minder interesse is van kopers in het aardbevingsgebied. “Je kan maar een keer zo’n compensatie krijgen”, zegt André de la Porte. “En het staat volledig los van compensatie voor fysieke schade aan je huis door aardbevingen.”
De VEH vindt dat de NAM moet meewerken aan de snelle realisatie van een compensatieregeling. “Wat je niet wil is dat mensen allemaal apart naar de rechter moeten voor compensatie.”

Uit een persbericht van De Haan advocaten (advocaat in de zaak tegen de NAM)
“(…) De uitspraak van de rechter geldt alleen voor degenen die zijn aangesloten bij de Stichting WAG. Iemand die individueel wil procederen kan een beroep doen op de uitspraak in zijn eigen procedure. Het is voor een individu echter niet mogelijk direct schadevergoeding te vorderen. In een individueel te voeren procedure moet eerst de aansprakelijkheid van de NAM weer door de rechter worden vastgesteld. Dat betekent dat de NAM daartegen in een individuele procedure ook vol verweer kan voeren. Dat brengt niet alleen een risico mee, maar ook hoge kosten en onnodige vertraging.
De Stichting WAG kan op grond van de uitspraak wel rechtstreeks via een zogenaamde schadestaatprocedure schade vorderen voor diegenen die zijn aangesloten of zich alsnog aansluiten, omdat in de relatie tot (de deelnemers van) de Stichting WAG de aansprakelijkheid al vast staat.
Als u zich aansluit bij de Stichting WAG zijn de kosten per persoon aanzienlijk lager dan bij een individuele procedure. Zo hoeft er door het groepsvoordeel veel minder griffierecht te worden betaald (ongeveer €40,- per persoon in plaats van ongeveer €500,- per persoon) aan de rechtbank en zal de Stichting WAG ook voordelige afspraken kunnen maken met deskundigen. (…)’


Bronnen

NOS, 2 september 2015: Eigen Huis: NAM moet snel met regeling komen
Persbericht De Haan advocaten, 2 september 2015: Waarom is het verstandig om u aan te melden bij de stichting WAG?

Zie ook
FluxEnergie, 2 september 2015: NAM moet waardevermindering huizen nu al compenseren

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.