COP21 – Dag 10 – Nieuwe ontwerptekst met moeilijke punten nog open

COP21 - Dag 10 - Nieuwe tekst, nieuw optimisme, nieuwe zorgen

10 december 2015 Op dag 10 van de klimaattop in Parijs ligt er een nieuwe ontwerptekst. Veel is al besloten, maar de moeilijke punten zijn nog open. Verder belooft de Verenigde Staten een verdubbeling van het bedrag voor aanpassing aan klimaatverandering en lanceren de kwetsbare eilandstaten een ‘Marshall Plan’.

Onderhandelingen

Nieuwe concepttekst klaar
Volgens schema lag er een nieuwe ontwerptekst klaar, waarin ongeveer driekwart van de knopen was doorgehakt. De moeilijke punten – differentiatie, financiering en ambitieniveau – zijn nog open. Lees meer over de nieuwe concepttekst.

Reacties op het nieuwe concept
Onder de onderhandelaars heerste een opgetogen stemming over de voortgang van het proces. Maar zowel binnen als buiten de onderhandelingszalen waren ook zorgen en minder positieve reacties. Teleurstelling bij Greenpeace, Bas Eickhout en de milieuminister van de Malediven. Staatssecretaris Dijksma was voorzichtig optimistisch. Milieudefensie waarschuwt: ‘Optimisme over klimaatakkoord is ongegrond’.

INDC’s uit het akkoord
De Verenigde Staten behaalden een grote overwinning: de nationale klimaatbeloftes, ook wel INDC’s, zijn uit de tekst van het akkoord gehaald. Iets waar de EU fel tegen is. (Guardian)

Uitstoot transport uit het akkoord
De tekst over CO2-reductie in lucht- en scheepvaart is uit het akkoord gehaald. Tot groot ongenoegen van de actiegroep Transport and Environment, die benadrukt dat als de sectoren landen waren geweest, ze in de top 10 van grootste uitstoters zouden staan. (Climate Home)

Schermafbeelding 2015-12-10 om 12.07.35 PM

Initiatieven en beloftes

VS verdubbelt bedrag voor aanpassing aan klimaatverandering
In een poging tot een succesvol akkoord te komen, maakte John Kerry bekend dat de Verenigde Staten 861 miljoen dollar beschikbaar maken voor arme landen om zich aan te passen aan klimaatverandering. Dit is een verdubbeling van een eerdere belofte. Het bedrag komt bovendien bovenop de 3 miljard dollar die de VS in het Green Climate Fund stopt (meer gericht op voorkomen van klimaatverandering in arme landen). (Guardian)

Kwetsbare eilanden lanceren ‘Marshall Plan’ 
Kirabti, de Malediven, de Marshall Eilanden, Tokelau en Tuvalu lanceerden het ‘Pacific Rising Initiative’, een soort ‘Marshall Plan’ met strategieën om zich aan te passen aan zeespiegelstijging en zwaardere stormen. ‘(…) “While the deal coming from COP21 remains to be seen, it cannot provide immediate relief from the danger faced by atoll nations. ‘Pacific Rising’, however, will provide the path for the global action needed to ensure that it can be compared to the ‘Marshall Plan’ in the future in regard to its scope, and more importantly, its success,” read an emailed statement. (…)’ (Climate Home)

Investeerders roepen grote bedrijven op 100 hernieuwbare energie te gebruiken
Een coalitie van 20 investeerders uit Groot-Brittannië, Noorwegen en Frankrijk, goed voor 485 miljard euro, gaan samen druk uitoefenen op ’s werelds grootste bedrijven om hun elektriciteitsbronnen op te schonen. Ze gaan de concerns oproepen zich aan te sluiten bij de RE100, een campagne waarin bedrijven beloven 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken. (Guardian)

Ondertussen …

  • … werd Australië uitgeroepen tot ‘Fossil of the Day’. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bischop ‘verdiende de prijs’ met haar toespraak waarin ze stelt dat ‘coal will remain critical to promoting prosperity, growing economies and alleviating hunger for years’. (Guardian)
  • … tekent Australië een oproep voor duidelijke regels voor CO2-handel. Daarmee geeft het land een signaal af haar beleid, een veto voor een prijs op CO2, mogelijk te herzien. (Guardian)
  • … laat persbureau AFP in een filmpje nog maar eens zien wat er gebeurt als de aarde verder opwarmt en de poolkappen smelten (Nederland komt er niet best vanaf).

  • … stelt John Kerry dat hij in eigen land het akkoord gaat ‘verkopen’ in termen van economische groei en banen. ‘This is the most extraordinary market opportunity in the history of mankind.’ (New York Times)
  • … zijn de regeringsleiders niet in Parijs, maar wel betrokken bij de onderhandelingen. Zo sprak Obama over de telefoon over het akkoord met de Indiase premier Modi, de Braziliaanse president Rousseff en de Franse president Hollande, aldus meldt The Hill.
  • … sluit het LPAA (het Lima-Paris Action Agenda) het programma van side events af, terugkijkend op een ‘massive and rising response by cities, regions, business and civil society to take ambitious climate action, frequently in cooperation with national governments’. Meer dan 70 initiatieven met 10 duizend deelnemers uit 180 landen zijn gelanceerd, onder meer op het gebied van bossen, energie, transport, bouw en steden. (UNFCCC)
  • … groot protest in het conferentiecomplex.

  • … houdt @ParisAgreement bij hoeveel woorden en hoeveel vierkante haken (dus nog onbesliste punten) zijn weggewerkt.

Foto boven: COP21. Foto midden: Europese Commissie.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.