Foto; Eneco

Den Haag Fossielvrij wil Shell uitsluiten als koper Eneco

hoofdkantoor Eneco

Als het aan de milieubeweging Den Haag Fossielvrij ligt moet Shell worden uitgesloten als koper van energiebedrijf Eneco, nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten. Volgens Fossielvrij wil Shell met de aankoop van Eneco de kritiek op de fossiele koers wil smoren en een afzetmarkt voor fossiele warmte uit haar raffinaderijen in Pernis veilig stellen.

De consumentenafdeling elektriciteit van Eneco is de groenste van ‘de grote’ energiebedrijven. “Minder bekend is dat de warmtetak én de zakelijke tak elektriciteit van Eneco niet groen zijn,” stelt Fossielvrij. “In Zuid-Holland woedt al jaren een discussie over de ‘warmterotonde’ die fossiele warmte uit de Rotterdamse haven (onder andere van Shell Pernis) zou moeten leveren aan huizen in Zuid-Holland. Fossiele warmte is niet duurzaam en creëert bovendien een nieuwe afhankelijkheid van de fossiele industrie. Via de verkoop van Eneco krijgt Shell het warmtemonopolie van Zuid-Holland in handen en regelt het meteen z’n eigen afzetmarkt voor de fossiele restwarmte van Pernis.”

“Als Shell Eneco koopt verworden de gemeenten die Eneco bezitten van eigenaar tot gijzelaar,” waarschuwt Joeri Oudshoorn, gemeenteraadslid van de Haagse Stadspartij. “Voor een investering van 2 tot 3 miljard kan Shell de raffinaderij Pernis nog decennia lang open houden. Gemeenten komen in een lock-in van fossiele warmte omdat de politiek haar bewoners niet letterlijk in de kou kan laten staan. Het vale groene sausje is mooi meegenomen.”

De oproep van Fossielvrij om de verkoop van Eneco aan Shell te verbieden bevat geen juridische argumenten. Volgens Fossielvrij is Shell “een 98% fossiele multinational.” De aankoop van Eneco zou in elk geval dit percentage verlagen.

Auteur: Koen Mortelmans

1 reactie op “Den Haag Fossielvrij wil Shell uitsluiten als koper Eneco”

Pat Rick|16.01.19|16:31

Met dit soort milieufundamentalisten komt men dus nergens. Die restwarmte is er al, en dit niet willen inzetten is juist tegen het milieu.

Als mensen echt fossielvrij willen zijn, moeten ze ook geen producten gebruiken die plastic bevatten (geen smartphone, wekkerradio of andere consumentenelectronica, huishoudelijke apparaten, plastic bakjes, diepvriespizza’s, voorverpakte groente, eigenlijk heel veel producten)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.