Duitstalig parlement België vraagt sluiting kernreactoren

Kerncentrale Tihange.

8 november 2016 – De Duitstalige gemeenschap in België heeft een eigen parlement en een eigen regering. Het parlement wil nu dat de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3 meteen stilgelegd worden. 

161109-dtstaligparlementbelgieIn een unanieme resolutie vraagt het Duitstalige parlement twee reactoren die al maanden met problemen kampen onmiddellijk en volledig stil te leggen.
Uit een bericht van Het Laatste Nieuws
‘(…) Zo kan met zekerheid uitgemaakt worden dat de twee reactoren geen probleem vormen voor de veiligheid, en kunnen ze gecontroleerd worden door een onafhankelijk orgaan. (…)’

De Duitstalige gemeenschap in België is klein (zo’n 80.000 inwoners) en woont in het uiterste oosten van het land, tegen de Duitse grens. De regering zetelt in het plaatsje Eupen. Parlement en regering hebben beperkte bevoegdheden.
Het ‘Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft’ maakt zich al geruime tijd grote zorgen over de veiligheid van Tihange 2 en Doel 3.

De reactoren Tihange 2 en Doel 3 staan ook bekend als ‘scheurtjescentrales’. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. Vanuit de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg wordt ook druk uitgeoefend beide reactoren stil te leggen.
Momenteel liggen de reactoren Doel 3 en Tihange 1 stil voor onderhoud.

Bronnen
HLN, 8 november 2016: Duitstalig parlement vraagt stillegging kernreactoren Doel 3 en Tihange 2
Zie ook
FluxEnergie, 4 juli 2016: Belgische kernreactor Tihange 2 weer in bedrijf. Electrabel krijgt twee ‘rode kaarten’
FluxEnergie, 25 april 2016: Kernreactor Doel 3 weer opgestart
Foto: Kerncentrale Tihange (still uit video Die Welt)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.