IBIS POWER, PowerNEST the HAGUE

Duurzame Dinsdag: PowerWindows en PowerNest winnen Engie- en GreenChoiceprijzen

IBIS POWER, PowerNEST the HAGUE

Haagse politici ontvingen dinsdag weer allerlei ideeën om Nederland groener en duurzamer te maken tijdens de jaarlijkse Duurzame Dinsdag. Na de uitreiking van de Duurzame Lintjes en de Duurzame Troonrede, heeft staatssecretaris Dijksma de ‘Duurzame Dinsdag’-koffer met honderden voorstellen ontvangen. De onzichtbare zonnecellen van Physee PowerWindows en de gecombineerde zon-windinstallaties van PowerNEST wonnen de Engie Jongerenprijs en de GreenChoice Energie prijs. 

Ideeën in de koffer van 2017 lopen uiteen van energiebesparing met verftechnologie en het gezamenlijk composteren van buurtafval, tot bloemvormige modulaire zonnesystemen die moeten helpen om zonne-energie ‘sexy’ te maken. Energiebedrijven GreenChoice en Engie schreven een wedstrijd uit voor concepten die moeten bijdragen aan een klimaatvriendelijke energievoorziening.

GreenChoice & Engie belonen nieuwe energieconcepten

De GreenChoice Energieprijs ging naar Physee PowerWindows waarmee onzichtbare zonnecellen licht omzetten in elektriciteit. Van de andere ideeën die de overgang naar 100% groene energie in Nederland kunnen versnellen, nomineerde GreenChoice de CO2 warmtepomp van Thermopunt Katwijk die zorgt dat huizen zonder veel aanpassingen gasloos kunnen worden en de Nerdalize-serververwarming die de restwarmte van computerservers omzet in warm water.

potentie energie opbrengst powernest, ibis power
Potentiële energie-opbrengst PowerNest, Ibis Power

De Engie Jongerenprijs ging naar PowerNEST, dat al vele prijzen in de wacht sleepte met een architectonisch verantwoorde installatie om de platte daken van hoogbouw te gebruiken om energie te oogsten uit wind en zon. Onder de andere jonge pioniers die technologie inzetten voor een duurzame toekomst, nomineerde Engie Sportief Opgewekt, dat clubs en stichtingen helpt hun sportaccommodatie te verduurzamen, en TeamFAST, dat energie-opwekking op mierenzuur ontwikkelt.

(tekst loopt door onder de video)

Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd door het Instituut voor Natuureducatie (IVN), Greenwish en consultancy bureau mauritsgroen•mgmc. 

Bronnen:

  • DuurzameDinsdagdag.nl, 6 september 2017
  • Twitter #dudi2017, 6 september 2017
  • Facebook livestream, https://t.co/Vl93DjfjYF, 6 september 2017
  • http://www.physee.eu/

Foto & illustratie:

  • PowerNest installatie in Den Haag, IBIS Power
  • Potentie energieopbrengt voor Powerest, IBIS Power

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.