Foto: Olivier Anbergen / www.ilovelight.be

Elia herschikt schuldpositie

Elia

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft met succes een obligatielening van 500 miljoen euro uitgezet op de internationale professionele kapitaalmarkt. De nieuwe lening vervangt een bestaande lening met hetzelfde volume, die in mei 2019 ten einde loopt.

Elia nam de bestaande lening op in 2004, tegen een rente van 5,25%. De rentevoet van de nieuwe lening, met een (veel kortere) looptijd van zeven jaar, bedraagt slechts 1,375%. Daardoor zakt ook de jaarlijkse rentekost gevoelig, naar minder dan 6,9 miljoen euro. Dat is ruim 19 miljoen euro minder dan voor de vorige lening. Doordat Elia in een gereguleerde sector actief is, komt die kostenvermindering uiteindelijk vooral de elektriciteitsconsumenten ten goede.

Maar ook de aandeelhouders lijken zich goed te voelen. In een over het algemeen dalende beurs noteert Elia tegenwoordig zowat 20% hoger dan een jaar geleden.

Het stabiele kader zorgt er ook mee voor dat Elia op de internationale kapitaalmarkten een aantrekkelijke schuldenaar is. Voor de nieuwe obligatie, die van Standard & Poor’s de rating BBB+ meekreeg, schreven 138 investeerders uit 21 landen zich in. De vraag naar de obligatie was daarmee vier keer zo groot als het aanbod. Rabobank, Natwest Markets, ING en KBC traden samen op als tussenpersonen voor deze transactie.

Auteur: Koen Mortelmans

1 reactie op “Elia herschikt schuldpositie”

Pat Rick|10.01.19|17:38

Er gebeuren zoveel fantastische dingen op energiegebied, maar herfinanciering van de netbeheerder is zowat het saaiste onderwerp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.