Energie-Investeringsaftrek verbreedt richting waterstof en CO2-opslag

Nederland is al een grote producent van waterstof

Ondernemers die in Nederland willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die investeren in op de Energielijst vernoemde technieken kunnen tot 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro. De Energielijst bevat voortaan een extra hoofdstuk over energietransitie. Daarin worden elektrificatie en het gebruik van waterstof aangemoedigd. Dat kan onder meer de lokale productie van waterstof door elektrolyse zijn, gevolgd door het bijmengen van aardgas met waterstof. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Ook de afvang en de opslag van CO2 worden gestimuleerd.

Netevenwicht

Nieuw binnen de EIA is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Dit is opgenomen, omdat in de industrie op dit gebied nog veel energiebesparing is te bereiken, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weten. Verder wordt vanaf 2019 de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit gestimuleerd en is er een nieuwe code, die systeemintegratie op het net bevordert. Zo is er een nieuwe techniek opgenomen die automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

Halogeenvrije koudemiddelen

Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de afzonderlijke opname van warmtepompen met en halogeenvrij koudemiddel. Ook technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen worden aangemeld voor de EIA. Ze worden dan onder andere getoetst op energiebesparing.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.