‘Engie en Essent zijn behalve verliezers ook winnaars’

‘Engie en Essent zijn behalve verliezers ook winnaars’

11 oktober 2016Essent en Engie kondigden onlangs aan hun gascentrales te sluiten; de marktomstandigheden zijn te moeilijk. Behalve verliezers, zijn de energiebedrijven ook winnaars: beide hebben ook een gloednieuwe kolencentrale, aldus Trouw.

En die kolencentrales blijven wel draaien, ondanks dat ze veel meer CO2 uitstoten dan gascentrales.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Terwijl gascentrales de deuren sluiten, kunnen kolencentrales rekenen op miljarden subsidie om stukjes hout mee te verbranden.
Nuon houdt de meeste gascentrales, onder meer in Velsen en de Eemshaven, vooralsnog in de benen. Een kleintje in Purmerend moest eerder wel het veld ruimen. Ook Uniper en Eneco houden hun gasgestookte ketels, voornamelijk kleinere exemplaren, in bedrijf. (…)’

De meeste gascentrales in Nederland zijn warmtekrachtkoppelings-installaties (WKK). Tuinders hebben vaak zo’n installatie om met gas elektriciteit voor de verlichting en warmte voor verwarming van de kassen op te wekken. Ook zij hebben het moeilijk, stelt Trouw.

‘(…) Bijt door die zure appel heen, klinkt de oproep van de adviesorganisatie voor WKK’s Energy Matters. Die club ziet licht aan het einde van de tunnel. Wet- en regelgeving zal vervuiling duurder maken, denkt Energy Matters, waardoor kolencentrales het ook lastig krijgen. Op termijn zouden bedrijven met een gascentrale weer spekkoper zijn. (…)’

Bronnen
Trouw, 11 oktober 2016: Vervuilende kolencentrales winnen
FluxEnergie, 10 oktober 2016: Ook Essent gaat gascentrales sluiten
FluxEnergie, 5 oktober 2016: Engie sluit helft van zijn Nederlandse gascentrales
FluxEnergie, 6 oktober 2016: ‘Weeffout elektriciteitsmarkt’ – Reacties op sluiting gascentrales Engie

Foto: Kolencentrale Eemshaven (Essent)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.