foto: Arnaud Février / Engie

Engie neemt grootste Franse waterstofvloot en gastronomisch tankstation in gebruik

engie-inauguration-station-hydrogene-Rungis003

Engie heeft in een moeite het grootste Franse door waterstof aangedreven voertuigenpark en een tankstation in gebruik genomen. Dat station bevindt zich in het hartje van Rungis, het groothandelscentrum voor voeding nabij Parijs.

Het tankstation is toegankelijk voor alle gebruikers, maar zijn eerste klanten zijn de vijftig Renault Kangoo Z.E. bedrijfswagens die Engie op lange termijn huurt van Alpabet. De technische medewerkers van dochterbedrijf Engie Cofely zullen deze wagens gebruiken bij het uitvoeren van onderhoudsopdrachten aan de technische installaties van commerciële gebouwen in Ile-de-France, de regio rondom Parijs.

Het station kan nu dagelijks tot 20 kg waterstof verschaffen aan voertuigen die er komen tanken. Die capaciteit zal op korte termijn worden opgetrokken tot 80 kg. Volgens Engie kan dit de volledige huidige behoefte dekken van waterstofvoertuigen in het zuiden van Parijs. Engie wil hier ook een installatie plaatsen die waterstof produceert door elektrolyse, met hernieuwbare stroom.

Voedingsmekka

De verkeersstroom van en naar Rungis omvat ongeveer 25.000 voertuigen per dag. Rungis beslaat een oppervlakte van 234 hectare. Er zijn wel 1.201 bedrijven uit de voedingssector gevestigd, samen goed voor 12.000 medewerkers. Jaarlijks wordt er ongeveer 2,8 miljoen ton voedingswaren verhandeld. Mee door het belangrijke Franse gastronomische aanbod komt niet alleen de Franse horeca zich hier bevoorraden, maar stuurt bijvoorbeeld de Nederlandse horeca-groothandel Hanos er vanuit Apeldoorn twee keer per week een grote opligger heen, voor aardappelen, groente, fruit, wild, vis en gevogelte en typisch Franse specialiteiten. Heel wat veilingen vinden er ’s nachts plaats.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.