‘Gasbesluit Nederland kost België honderden miljoenen’

1 september 2016Nederland stopt de levering van aardgas aan België in 2030 en begint al in 2024 met afbouwen. De benodigde aanpassingen in België gaan honderden miljoenen euro’s kosten. het is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen, aldus de NOS. 

België verbruikt jaarlijks zo’n 5 miljard kubieke meter laagcalorisch gas uit Groningen, eenderde van het totale Belgische gasverbruik, aldus de NOS. De andere huishoudens zijn aangesloten op een ander gasnet en krijgen hoogcalorisch gas uit andere landen, waaronder Noorwegen. Als in 2030 de gastoevoer uit Nederland stopt, moeten 1,6 miljoen aansluitingen zijn aangepast en verschillende ingrepen gedaan zijn in het netwerk, aldus de Belgische netbeheerdersorganisatie Synergrid. Bovendien moeten 2,8 miljoen apparaten, zoals geisers en kookplaten, geïnspecteerd worden om te zien of ze ook op hoogcalorisch gas werken. Een megaoperatie die volgens Synergrid jaren gaat duren en honderden miljoenen euro’s gaat kosten. De Waalse krant Le Soir schat de kosten op 700 miljoen euro.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Onduidelijk is nog wie al deze aanpassingen moet betalen. Het Nederlandse gas wordt vooral in Vlaanderen en Brussel gebruikt. Waalse politici hebben al laten weten dat ze daarom niet willen meebetalen aan de ombouw. (…)’

Bronnen
NOS, 31 augustus 2016: Nederlands gasbesluit kost België honderden miljoenen
FluxEnergie, 12 augustus 2016: Wanneer Nederland stopt met gasexport heeft België een probleem

Zie ook
FluxEnergie, 31 augustus 2016: Gasterra: ‘Buitenland bezorgd over levering Gronings gas’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.