Gesprek Kamp en Tweede Kamer over Delta en kerncentrale Borssele uitgesteld

Gesprek Kamp en Tweede Kamer over Delta en kerncentrale Borssele uitgesteld

29 november 2016Het gesprek dat de ministers Kamp (EZ) en Dijsselbloem (Financiën) morgen met de Tweede Kamer zouden hebben, is uitgesteld. Het overleg over wat er nu moet gebeuren met Delta en de kerncentrale Borssele is uitgesteld naar 22 december.

De kerncentrale Borssele is zwaar verlieslijdend door twee oorzaken: de lage stroomprijs en de plicht om veel geld te reserveren voor de latere ontmanteling van de centrale.
Sinds de privatisering is Delta is voor 70% eigenaar van Borssele. De andere eigenaar is Essent/RWE.
Delta heeft het geld niet om de verliezen op te vangen en moet daarvoor geld lenen. De kerncentrale verkopen is ook geen optie; Borssele mag niet aan een buitenlandse partij (als die al belangstelling zou hebben) verkocht worden. Delta vroeg het kabinet garant te staan voor de lening, omdat de rente anders erg hoog zou worden en om te voorkomen dat de gezonde bedrijfsonderdelen (netwerk en water). Minister Kamp weigerde dat.
Hij bood wel een andere oplossing: de aandeelhouders van Delta (de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten) zouden dan de gezonde onderdelen van Delta moeten kopen. De opbrengst moet dan gebruikt worden om de verliezen van de kerncentrale te dekken. Eventueel wil het kabinet garant staan als een lening nodig om de gezonde delen van Delta te kopen.

De provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten hebben dat plan van Kamp echter verworpen. Minister Kamp liet daarop weten zijn handen van het probleem af te trekken en alleen nog op de veiligheid van Borssele te letten.

Het overleg van de Tweede Kamer met de ministers Kamp en Dijsselbloem over de opstelling van het kabinet en over de vraag hoe het nu verder moet, is verzet naar 22 december (10 uur).

Bronnen
Tweede Kamer, 28 november 2016: Algemeen overleg DELTA
Zie ook
FluxEnergie, 18 november 2016: Minister Kamp trekt handen af van problemen kerncentrale Borssele
Foto Borssele: FluxEnergie/© Paul Tolenaar; foto Kamp: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.