Foto: Henderyckx Aerialphotography / Fluxys

Greenports onderzoekt grootschalige waterstofproductie in havenomgeving

Fluxys Zeebrugge

De bedrijven Engie, Colruyt/Eoly, Hydrogenics, Fluxys en Elia, de haven van Zeebrugge, Universiteit Gent (labo elektrische energietechniek en vakgroep economie) en de organisatie Waterstofnet zetten hun schouders onder de studie Greenports. Daarin onderzoeken ze de toekomstige mogelijkheden voor een grootschalige omzetting van windenergie naar waterstof in een havenomgeving.

De studie zal zich specifiek toespitsen op de haven van Zeebrugge. Ze zal ook generieke kennis opleveren die overdraagbaar is naar andere knooppunten van elektriciteit en gas. Het idee van Greenports groeide bij een aantal leden binnen de power-to-gas cluster van Waterstofnet. Het doel van de studie is het aanreiken van optimale technische oplossingen. Ze zal ook de economische randvoorwaarden en het wetgevend kader onderzoeken. Dit moet grootschalige power-to-gas installaties als onderdeel van het energiesysteem mogelijk maken.

De waterstof kan daarin gebruikt worden in verschillende valorisatiepaden, vooral door de injectie ervan in het aardgasnet als een koolstofvrije bron voor verwarming of mobiliteit (cng), door het gebruik ervan voor zero-emissie mobiliteit en voor industriële toepassingen.

Transitieprioriteit

Het studieproject wordt ondersteund door energiecluster Flux50 en gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) . De projectcoördinatie ligt in de handen van Waterstofnet. Bij Vlaio valt de Greenports-studie onder de transitieprioriteiten.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.