IAE: recordgroei opwekkingscapaciteit hernieuwbaar, prijzen kelderen

Vijfjarenplan energie China – Minder zon, industrie vreest overcapaciteit

Twee derde van de toename in opwekkingscapaciteit was in 2016 afkomstig uit duurzame energiebronnen, constateert het Internationaal Energieagentschap in haar rapport Renewables 2017. Prijzen voor hernieuwbare energie daalden soms tot 3 cent per kWh. Met name de productie van zonne-energie laat een keerpunt zien. 

De totale opwekkingscapaciteit is vorig jaar toegenomen met 165 gigawatt, becijfert het Internationaal Energieagentschap (IAE) in haar rapport Renewables 2017. Twee derde van de capaciteitstoename afgelopen jaar afkomstig uit duurzame energiebronnen, een record. Bijna 75 gigawatt kwam van toevoegingen van zon, terwijl kolencentrales nog voor 57 gigawatt aan capaciteitsgroei zorgden.

Prijzen dalen

De groei van de opwekkingscapaciteit van zonnepanelen versnelde wereldwijd met 50%. Het IAE wijt de groei vooral aan de dalende kosten van zonnepanelen. Ook het actieve stimuleringsbeleid van overheden heeft hierin een prijs gespeeld. China blijft de dominante speler, maar ook India timmert hard aan de weg.

De prijzen voor hernieuwbare energie zijn aan het dalen, constateert het agentschap. Bij veilingen daalden de prijzen tot wel 3 cent per kilowattuur.  ‘Er werden lage prijzen voor zon en windenergie gemeld in verschillende landen, waaronder India, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico en Chili. Deze lage contractprijzen zijn in toenemende mate vergelijkbaar of lager dan de opwekkingskosten bij nieuwe gas- of kolencentrales.’

Vooruitzichten 2017-2022

Het IAE verwacht dat dat de hernieuwbare opwekkingscapaciteit dit jaar 12 procent zal toenemen ten opzicht van 2016. Het gaat uit van een aanhoudende sterke groei tot en met 2022, met een toename van duurzame opwekkingscapaciteit met meer dan 920 gigawatt.

‘Zonnepanelen gaan een nieuw tijdperk in. De komende vijf jaar zullen zonnepanelen de sterkste capaciteitsgroei laten zien van alle duurzame bronnen, ruim hoger dan de groei bij wind- en waterkracht’, stelt het IEA. ‘Dit is een keerpunt.’

Bronnen:

  • FD, 4 oktober 2017, ‘Groei zonnepanelen voor het eerst hoger dan toename bij andere energiebronnen’

Lees ook:

Foto: McKinsey

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.