Inkomsten energiebelasting stijgen ruim 10%, consument betaalt

Bic, Belastingdienst Amsterdam, 5 juli 2013, CC3.0

De belasting die wordt geheven over het verbruik van energie was in 2016 5,0 miljard euro, 10,7 procent meer dan een jaar eerder. Na de invoering van een vrijstelling op de kolenbelasting, daalde de opbrengst van de kolenbelasting van 195 miljoen euro naar 3 miljoen euro. Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek in een nieuwsbericht van 14 augustus.

In 2016 zijn de kolen die worden gebruikt in kolencentrales voor de opwekking van elektriciteit vrijgesteld van kolenbelasting. Sindsdien zijn de overheidsinkomsten uit kolenbelasting dramatisch gedaald: van 195 miljoen in 2015 naar 3 miljoen in 2016.

Consument betaalt

De algehele stijging van de overheidsinkomsten uit milieubelastingen en -heffingen wordt vooral betaald door de consument, toont het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS): huishoudens betaalden in 2016 16,5 miljard Euro, terwijl producenten 8,7 miljard Euro afdroegen.

In het Nederlandse stelsel betalen grootverbruikers minder voor hun kWh’s en energiebelasting dan kleinverbruikers. Dat grootverbruikers minder belasting betalen over energie dan kleinere verbruikers is heel vreemd, constateerde oprichter van Klimaatplein Rob de Rijt eerder dit jaar al in dagblad Trouw. ‘Minder energie verbruiken wordt hier niet beloond. Nee, het is precies andersom: hoe meer gas en stroom je verbruikt, hoe minder energiebelasting je betaalt.’

Klimaatmaatregelen lonen grootverbruikers onvoldoende

Doordat ze minder betalen, ziet De Rijt, duurt het voor grote bedrijven bovendien langer om de kosten van energiebesparende maatregelen terug te verdienen. Het plaatsen van zonnepanelen is voor bedrijven die meer dan 50.000 kiloWattuur stroom gebruiken niet terug te verdienen zonder subsidie, berekende het Klimaatplein. De terugverdientijd van het isoleren van een dak zou voor grootverbruikers van gas (voor warmte) 18,7 jaar zijn, terwijl kleinverbruikers de kosten er al na 8,5 jaar uit hebben.

 

Bron:

Foto: Bic, Belastingdienst Amsterdam, 5 juli 2013, Creative Commons 3.0

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.