Minder subsidie voor huiseigenaren dan de Kamer was beloofd

Minder subsidie voor huiseigenaren dan de Kamer was beloofd

2 september 2016Gisteren liet de Rijksoverheid met trots weten dat er een nieuwe subsidieregeling van start gaat om huiseigenaren te stimuleren tot energiebesparende maatregelen. In de pot zit € 60 mln. € 60 mln? We herinneren ons een royalere toezegging aan de Kamer.

Even gesnuffeld in de archieven. En ja hoor, op 26 januari 2016 laat minister Blok (Wonen en Rijksdienst) het volgende bericht uitgaan:
‘(…) Het kabinet stelt € 100 miljoen beschikbaar om energiebesparing in de koopsector te versnellen. Hiervan wordt € 80 miljoen besteed aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen en een voorlichtingscampagne. (…) Het resterende bedrag wordt gebruikt om het Nationaal Energiebespaarfonds te verbeteren en voor innovatie bij bedrijven, gemeenten en andere (markt)partijen. (…)’

Gisteren liet Blok een bericht uitgaan dat berichtte van ‘ruim 60 miljoen subsidie voor energiebesparing eigen huizen’. Dat is dus ongeveer een kwart minder. De minster geeft geen uitleg voor de vermindering. Of zou je uit deze cijfers moeten opmaken dat de campagne € 20 mln, een kwart van het budget, opslokt?

In de brief de Blok in januari aan de Tweede Kamer zond schrijft de minister: ‘(…) De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en treedt volgens planning uiterlijk in de zomer van 2016 in werking. De uitvoeringskosten worden gedekt vanuit de subsidiemiddelen. Hierbij is inbegrepen een voorlichtingscampagne voor energiebesparing in de koopsector zoals opgenomen in het Energieakkoord. Deze campagne wordt komende maanden in goed overleg met de betrokken partijen van het Energieakkoord uitgewerkt, zodat een gezamenlijke en gecoördineerde inzet naar eigenaar- bewoners en VvE’s tot stand komt. (…)’

Bronnen
Rijksoverheid, 26 januari 2016: € 100 miljoen voor energiebesparing in koopwoningen
Rijksoverheid, 1 september 2016: Ruim 60 miljoen subsidie voor energiebesparing eigen huizen
Brief minister Blok aan de Tweede Kamer, 26 januari 2016: Kamerbrief inzake intensivering energiebesparing voor woningen (pdf, 5 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 27 januari 2016: Subsidiepot van 100 miljoen voor energiebesparing koopsector
Foto: FluxEnergie/©Paul Tolenaar; foto Blok: Rijksoverheid

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.