NAM trekt zich helemaal terug uit schadeafhandeling Groningen


31 maart 2017 –
De NAM trekt zich terug uit de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, gaat de regie hierover helemaal overnemen. Dit melden RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. De NAM heeft er zelf nog niets over bekend gemaakt.

Het bericht van RTV Noord
‘(…) De NAM trekt zich volledig terug uit het systeem van schade-afhandeling. Dat maakt het gasconcern in de loop van de ochtend bekend.
Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders neemt het over. Dat wordt bevestigd door meerdere bronnen. Begin dit jaar kondigde NAM-directeur Gerald Schotman al aan uit het systeem te stappen. De afgelopen dagen is dat in een stroomversnelling gekomen.
Dat viel samen met de discussie over de afwijzing van alle 1800 claims van buiten de contourlijn van het aardbevingsgebied. In de loop van de ochtend worden alle betrokken burgemeesters geïnformeerd.

Schadeprotocol
Hans Alders is nog bezig met de ontwikkeling van een nieuw systeem, waarbij het huidige schadeprotocol over boord gaat. Uitgangspunt daarbij moet ‘de menselijke maat’ zijn. Ook dient het Centrum Veilig Wonen (CVW) geen inhoudelijke beslissingen meer te nemen over vergoeding van schades. Dat komt bij de Nationaal Coördinator te liggen.

Onderzoeksraad voor Veiligheid
De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde donderdag nog dat de aanpak van de problemen rond de gaswinning te fragmentarisch is. In een aanvullend onderzoek naar de gaswinnning werd er ook op aangedrongen de NAM uit het systeem van schade-afhandeling te halen. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 31 maart 2017: NAM stapt uit schade-afwikkeling
Dagblad van het Noorden, 31 maart 2017: NAM stapt uit schadeafhandeling

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.