Maar in Nederland is windenergie goedkoper dan zonne-energie

Maar in Nederland is windenergie goedkoper dan zonne-energie

24 januari 2017Gisteren een bericht dat windenergie goedkoper is dan zonne-energie, vandaag een bericht van het omgekeerde. De verklaring? Nederland is de wereld niet.
In Nederland is zonne-energie duurder, in zonniger delen van de wereld is zonne-energie goedkoper dan windenergie.

Maar er is meer. De Nederlandse berekeningen zijn niet zomaar te vergelijken met de cijfers van Bloomberg New Energy Finance.
Een lezer oppert zelfs dat het een appels-en-peren vergelijking zou opleveren. ‘Als alleen de positie van ons land t.o.v. wind en zon het verschil is, zou dat in een berekening moeten kunnen worden geverifieerd. Echter als bij ons kostbare grond gekocht of gehuurd moet worden terwijl de grond in de woestijn gratis gebruikt mag worden, dan zijn prijsverschillen ook helder. Dus waarom is wind op land in Nederland goedkoper terwijl uit de info van vandaag het anders zou moeten zijn.’

We hebben CE Delft en ECN gevraagd de rapportages eens te vergelijken.
We houden u op de hoogte.


Zie ook
FluxEnergie, 24 januari 2017: Mijlpaal: zonne-energie goedkoper dan windenergie (met het Energy Post-bericht over de Bloomberg-cijfers)
FluxEnergie, 23 januari 2017: Kamp: ‘Toekenning subsidie duurzame energie hoeft niet veranderd’ (met de becijferingen van CE Delft en ECN)
CE Delft en ECN, rapport, december 2016: MKEA zon-PV en wind op land. Vergelijking kosten en maatschappelijke effecten (pdf)

Foto: Eneco (installatie eerste turbine Luchterduinen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.