24uur_wereldrecord_team_van_der_linden_1024

Nederlanders verbreken wereldrecords elektrisch rijden

Drie Nederlanders hebben een nieuw wereldrecord elektrisch rijden gevestigd. In 24 uur tijd legden zij 2.888 kilometer af met een waterstofelektrische auto. Daarmee verbraken ze zowel het oude wereldrecord waterstofelektrisch als het wereldrecord batterij-elektrisch rijden.

Het eerste record stond met 2.383 kilometer op naam van The Viking & The Scientist, het tweede op naam van de Duitser Horst Lüning. Arjan de Putter, Bart Mulder en Eric de Putter begonnen op zaterdag 24 maart om 11.05 uur bij Tank & Rast Fürholzen-West in München aan hun recordrit. Vandaar uit bezochten ze de vulpunten Fürholzen-West, Vliegveld München, Pentling, Ingolstadt en Ulm. Daarbij respecteerden ze alle snelheidslimieten.

Hyundai-dealer Van der Linden Groep stelde de waterstofauto beschikbaar. Er waren steeds twee mensen aan boord, een chauffeur en een navigator. Bij elke tankbeurt voerde ze ook een wisselbeurt uit, zodat het derde teamlid kon uitrusten in een daarvoor meegenomen camper. Bij het plannen van de recordrit is rekening gehouden met de verkeersdrukte en het netwerk van vulpunten. Als gevolg van verkeersdrukte en enkele onverwachte files is tijdens de rit het rijschema aangepast.

Netwerk noodzakelijk

Met deze wereldrecordpoging wilden de drie Nederlanders aandacht vragen voor de mogelijkheden van waterstof als emissieloze brandstof voor personenauto’s. In Duitsland is er al een netwerk van meer dan veertig waterstofstations. In Nederland zijn dat er op dit moment drie. De Nederlandse regering heeft aangekondigd zeven nieuwe waterstofstations te willen openen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.