Nederlandse waterstofcellen voor zware Chinese voertuigen

De Nederlandse waterstof-brandstofcelproducenten HyMove en Nedstack hopen in drie jaar minimaal drieduizend 30 tot 45 kW-systemen te leveren aan de Chinese markt. Samen met hun Chinese partners werken ze aan een prototype van hun 30 kW-systeem voor zware voertuigen.

HyMove en NedStack hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling, bouw en installatie van een eerste serie waterstof brandstofcelsystemen met hun Chinese partners Huaxia en Dongfeng Commercial Vehicles. Het Arnhemse HyMove levert complete operationele plug-and-play waterstof brandstofcelsystemen voor de opwekking van elektriciteit in elektrische voertuigen. Enkele weken geleden ondertekenden de partners in de stad Zhangjiagang al een intentieverklaring voor het opzetten van een joint venture die een nieuwe generatie brandstofcelsystemen voor zware voertuigen op de Chinese markt moet brengen. 

Zustersteden in waterstofeconomie

“Deze aankondiging is een eerste stap in de nieuwe samenwerking van Wuhan en Arnhem als zustersteden”, stelt de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. “In de toekomst kan deze overeenkomst bijdragen aan de massaproductie van geavanceerde brandstofcel-elektrische voertuigen. Die kunnen ons een belangrijke stap dichterbij een volwassen waterstofeconomie brengen met schoon en duurzaam transport in de stedelijke gebieden en schone lucht voor al onze inwoners.” 

De officiële ondertekening van de samenwerking vond plaats in Wuhan als onderdeel van het Wuhan IPCFCF International Friendship Forum. Het werd onder meer bijgewoond door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en Mr. Chen Yixin, voorzitter van het gemeentebestuur van Wuhan. De miljoenenstad is de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en heeft een aanzienlijke automobiel-, staal- en elektronische industrie. Het is daarnaast een belangrijk verkeersknooppunt dat zowel Noord en Zuid China als Oost en West China met elkaar verbindt via spoorwegen, snelwegen en de Yangtze rivier. 

Bronnen:

  • HyMove, persbericht 20 november 2017, ‘HyMove gaat een volgende strategische samenwerking aan voor de productie van waterstof brandstofcelsystemen in China‘ 
  • Wikipedia, Wuhan, 21 november 2017

Foto: HyMove, ondertekening van de overeenkomst 

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.