Nieuwe resolutie Follow This: ‘Minder radicaal, zelfde boodschap’

Nieuwe resolutie Follow This: ‘Minder radicaal, zelfde boodschap’

15 december 2016Om Shell te bewegen meer te investeren in hernieuwbare energie, komt aandeelhoudersvereniging Follow This dit jaar weer met een resolutie, voor op de jaarvergadering in mei 2017. De tekst van vorig jaar werd aangepast. ‘We gaan niet op de stoel van de bestuurder zitten, we geven alleen een richting aan.’

Vorig jaar stemde 3 procent van de aandeelhouders voor de resolutie van Follow This, die stelde dat Shell een duurzaam energiebedrijf zou worden door de winst in het vervolg te investeren in hernieuwbare energie.

Uit een bericht van Follow This
‘(…) We hebben veel grote beleggers gevraagd waarom ze vorig jaar wel de “geest  van de resolutie” steunden, maar niet voor stemden. Wat we hoorden was: de resolutie was “te voorschrijvend” en we willen als beleggers “niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten”.  Om op de stemmen van meer grote beleggers te kunnen rekenen, hebben we daarom de resolutie nu zo verwoord dat we niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten, maar wel een duidelijke richting aangeven: richting een netto emissieloos energiesysteem. Een netto emissieloos energiesysteem kan alleen maar een duurzame energievoorziening zijn, aangezien CO2 afvangen en opslaan lang niet het hele energie systeem emissieloos kan maken en te duur is.

De missie van Follow This
We vragen Shell om leiderschap in de energietransitie te nemen door emissiereductiedoelen te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent bijvoorbeeld voor Europa minimaal 40 % reductie in 2030 en 80-95 % in 2050. Zodra die stippen op de horizon staan kan Shell niets anders doen dan stoppen met zoeken naar nog meer olie en gas en grootschalig gaan investeren in duurzame energie, exact onze missie: “Shell will become a renewable energy company by investing the profits from fossil fuels in renewable energy” die we in 2016 op de agenda van de aandeelhoudersvergadering hadden gezet. (…)’

Een dag nadat bekend werd dat Shell een groot windpark voor de Zeeuwse kust gaat bouwen, presenteerde Follow This de nieuwe resolutie aan de leden. Onder hen Duncan Stutterheim, oprichter van dancebedrijf ID&T. Hij kocht voor een half miljoen aan aandelen Shell en is daarmee een van de tien grote investeerders binnen Follow This, aldus het FD.

Uit een bericht van het FD
‘Shell luistert niet naar overheden, maar wel naar aandeelhouders’, zegt de Stutterheim voordat hij de resolutie tekent. Een activistische aandeelhouder, ‘dat klinkt misschien negatief, maar we brengen een positieve boodschap.’ De toekomst van Shell? ‘Waarom wordt dat bedrijf niet gewoon een van de beste ter wereld op het gebied van wind? Als Shell zo doorgaat, kan het ook een Nokia worden.’ (…)
‘Ik ben geen filantroop, al hoef ik er niet rijk van te worden. Het is toch ook omdat ik iets goeds wil doen.’ (…)’

Mark van Baal en Maarten Bax zijn naar het hoofdkantoor van Shell in Londen gegaan om de resolutie, met ruim honderd handtekeningen, aan te bieden.

Bronnen
Follow This, 12 december 2016: Nieuwe aandeelhoudersresolutie Follow This
Follow This, 12 december 2016: Waarom koopt Duncan Stutterheim aandelen Shell?
FD, 13 december 2016: Subtieler Follow This wil nog steeds koers Shell veranderen (registratie)
BNR, 14 december 2016: Aandeelhouder Stuttenheim fel op Shell
FluxEnergie, 12 december 2016: Shell wint tender offshore windpark met onverwacht laag bod

Foto: Follow This

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.